POZORIŠNA KRITIKA: Udomljavanje po svim pravilima

Dragana Bošković

19. 10. 2023. u 13:34

Trio selektora (Nikita Milivojević, Tijana Grumić, Ksenija Đurović), koji su "uvedeni u dužnost" u pripremi 57. Bitefa, nije rizikovao.

ПОЗОРИШНА КРИТИКА: Удомљавање по свим правилима

foto Privatna arhiva

Protiv uroka neuspešnog festivala (u kratkom vremenu, koje im je dato), preduzeli su sve što je potrebno da maler ne "proradi": uzeli su nešto staro ("Deca sunca" iz Bohuma), nešto plavo (litvansko "Sunce i more", pod plavim nebom), nešto pozajmljeno (Mađari sa "Raspevanom mladošću" od Bemusa i "Vakat" od Festivala igre), nešto novo (Jeanne iz Švedske i "Zbogom, Lindita" iz Grčke), a onda i buket domaćih predstava ("Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" Stanice servisa za savremeni ples, "Kao i sve slobodne djevojke", Ateljea 212, "Božanstvena komedija" BDP u Prologu)... Što se potonje tri tiče, samo ona u Prologu ima veze sa tzv. "novim formama", koje Bitef (anahrono) promoviše.

Zapravo, otkada je, još polovinom prošlog veka, u vreme avangarde apsurda dramska forma "pukla" ("Kralj Ibi" Žarija, "Čekajući Godoa" Beketa...), svaka predstava ima pravo da oformi sopstveni univerzum u izabranom, često nasilno konstruisanom žanru. "Nove forme", koje sanja siroti Trepljev u Čehovljevom "Galebu" u devetnaestom veku, danas bi bile boja vremena, aktuelnost, dobar tekst, spakovani u razumljivu i savremenu formu za ubrzano vreme u kome živimo.

Pristojno je dati vremena novom selektorskom bordu i dobronamerno sačekati da sledeći, 58. Bitef, kreiraju na miru i sa sopstvenim stavom (stavovima) o fenomenu "novosti" u pozorištu. Najbolje je, i tu se svi slažu, da na našem najpoznatijem festivalu vidimo dobre predstave, značajne umetnike, relevantne teme i da se uverimo da naše pozorište ide tim putem, novog senzibiliteta u novom vremenu. Pri tom, ono što je, po nama, bio problem sa dosadašnjim selekcijama je bio nasilno nametnuti podnaslov, slogan festivala, koji je zahtevao (dopuštao) da se u selekciju uvrste i mnogi projekti, koji imaju tu temu, ali ne i kvalitet, koji opravdava izbor.

"Snago, ne pristaj da budeš nečija", koju su novi selektori dali 57. Bitefu, po uzoru na dosadašnji trend, lepo zvuči u poeziji, možda i u prozi, ali u drami ne sugeriše ništa što bi moglo da pomogne razumevanju sistema njihove raznorodne, šarene selekcije predstava, od kojih su samo Jeanne Anje Suše i "Zbogom, Lindita" Marija Banušija zaista zaslužile da ponesu nalov "bitefovske". Primenjujući na njih pomenuti slogan festivala, ne bismo mogli da potvrdimo da ima logične veze među njima.

No, žiriji su prepoznali pomenute dve predstave, pa je i to dovoljno. Idemo dalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)