KONCERT U ČAST VELIKE MARIJE KALAS: U nedelju u Narodnom pozorištu počinje 55. BEMUS

Marina Mirković

06. 10. 2023. u 21:25

GALA koncert naslovljen sa CALLAS 100, organizovan povodom stogodišnjice rođenja velike Marije Kalas, u nedelju od 20 časova u Narodnom pozorištu će podići zavesu 55. Bemusa.

КОНЦЕРТ У ЧАСТ ВЕЛИКЕ МАРИЈЕ КАЛАС: У недељу у Народном позоришту почиње 55. БЕМУС

foto Promo

Uz Orkestar i Hor beogradske Opere, nastupiće grčki sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare. Pod upravom dirigenta Dijana Čobanova, oni će izvesti odabrane arije i duete, pre svega bisere belkanta koji su Kalasovoj doneli svetsku slavu i po kojima ostaje umapćena, i neprevaziđena i gotovo pola veka nakon smrti.

- Kalas je legendarna, velika umetnica sa kojom se, uveren sam, svi pevači i dan danas upoređuju, dive se njenim izvedbama i teže njenom nivou, naprosto nema reči dovoljno velikih i jakih da bi se njima dostojno opisala Marija Kalas - ističe maestro Dijan Čobanov, dirigent međunarodne karijere, drag i čest gost naših operskih kuća. - Bila je univerzalna pevačica, ipak, upravo u belkantu ona je ustanovila nivo koji bi se mogao shvatiti kao estetski zakon prema kome se njeni naslednici upravljaju, a mi ćemo večeras izvesti i nešto od toga, poput Belinijeve "Norme" koja je jedna od njenih najmarkantnijih rola. Divno je što ćemo muzicirati njoj u čast, sa repertoarom na kome su neke od arija i dueta koje je Marija tako nezaboravno izvodila, i to sa pevačicom Vasiliki Karajani, sopranom iz Grčke - simbolično, dakle, budući da je sunarodnica Kalasove.

Vek od rođenja umetnice nezaboravnog glasa impresivnog raspona i uzbudljivog, strastvenog ali i tragičnog života, koja predstavlja sinonim za zlatne godine opere ali i za sam izraz - diva, njeni sunarodnici obeležavaju već mesecima, širom Grčke.

Upravo je na jednom od tih veličanstvenih omaža Kalasovoj, na junskom koncertu u prestonici Peloponeza Patri, zablistala rođena Patranka i lokalna zvezda operske scene, koloraturni sopran Vasiliki Karajani. Njen moćan i emocijama nabijen glas koji melodičnošću i bojom podseća na legendarni vokal velike Marije, u nedelju će čuti i beogradska publika.

CEBEF promo

 

Jubilarno izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti nastavlja se u sredu, kada će u Kolarčevoj zadužbini Crnogorski simfonijski orkestar, uz violinistu Romana Simovića i pod upravom maestra Bojana Suđića, svirati dela Šostakoviča - Koncert za violinu br. 1 i legendarnu, moćnu "Lenjingradsku", Sedmu simfoniju. Suđić će dirigovati i u subotu 14. oktobra na Kolarcu, "svojim" Simfonijskim orkestrom i Horom RTS koji će, potpomognuti Horom Opere Narodnog pozorišta, uz vokalne umetnike Sonju Šarić, Denis Uzun, Maria Baga i Gorana Jurića, izvesti remek-delo romantizma, Verdijev "Rekvijem".

Kamerno, domaće i izvorno

ATRIJUM Narodnog muzeja ambijent je u kojem će biti upriličeno Veče kompozitora Ivana Jevtića 13. oktobra, uz nastup ansambla MO "stanislav Binički" i solista: oboistkinje Aleksandre Kinđić, violiniste Dušana Panajotovića i pijaniste Ukija Ovaskainena, pod upravom Vesne Šouc. U istom prostoru 15. oktobra koncert će održati Kvartet "Rubikon" (violinista Robert Lakatoš, violinista Marko Josifovski, violista Jožef Bisak i čelista Dragan Đorđević) uz gosta pijanistu Mihaila Horiju. U Crkvi Sv. Ante Padovanskog, 18. oktobra sviraju flautista Ljubiša Jovanović, violista Dejan Mlađenović i pijanista Aleksandar Serdar, dok će naredne večeri u Etnografskom muzeju biti održano Veče izvorne muzike.

Jedna od zvezda ovogodišnjeg programa, ruski pijanista Boris Berezovski, uz gostujući ansambl Blues Doctors, na sceni Kolarca nastupa u ponedeljak 16. oktobra, a naredne večeri u istoj dvorani gostuju Zagrebački solisti pod umetničkim vođstvom violiniste Sretena Krstića. U petak 20. oktobra Simfonijski orkestar RTS ponovo je u Kolarčevoj zadužbini, ovog puta uz naše umetnike koji godinama grade internacionalnu karijeru - dirigenta Premila Petrovića i violinistu Stanka Madića.

Dve večeri vikenda na Kolarcu, 21. i 22. oktobra, označiće grandioznu završnicu 55. Bemusa, uz dva spektakularna nastupa violiniste Najdžela Kenedija, i našoj publici omiljenog virtuoza - koji će Bahove violiniske koncerte svirati uz orkestar formiran specijalno za tu priliku i nazvan "Virtuozi".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)