ODLAZAK SLIKARA I VAJARA: In memoriam - Napustio nas je Dimitar Ilijev (1950-2023)

M.A.K.

06. 10. 2023. u 13:52

VAJAR, slikar, pedagog i pokretač mnogih likovnih i kulturnih manifestacija, Dimitar Ilijev - Skica, napustio nas je 3. oktobra, a sahranjen je 5. oktobra u rodnom Dimitrovgradu.

ОДЛАЗАК СЛИКАРА И ВАЈАРА: In memoriam - Напустио нас је Димитар Илијев (1950-2023)

Foto Printskin RT Caribrod

Rođen je 1950, srednju umetničku školu završio je u Nišu, a diplomirao je 1977. na Nacionalnoj likovnoj akademiji u Sofiji, odsek vajarstvo, u klasu profesora Dimitra Daskalova, gde je i magistrirao.

Osim vajarstva i slikarstva, bavio se i scenografijom, ali i pokretanjem kulturnih manifestacija. Samo u Centru za kulturu u Dimitrovgradu organizovao oko 450 izložbi. Sam je učestvovao na više od 200 kolektivnih i održao tridesetak samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada, priznanja i diploma iz oblasti likovne umetnost od kojih se izdvaja prestžna nagrada Ministarstva kulture Bugarske "Zlatni vek". Osnivač je i galerije "Metodi Meta Petrov", čiji je upravnik bio do 2015. godine, a bio je i inicijator i tvorac Međunarodne likovne kolonije "Poganovski manastir", koju pokreće 1993. godine, a takođe je i jedan od osnivača Gradske galerije, na čijem je čelu bio dvadeset godine, sve do penzionisanja 2015. godine.

Foto privatna arhiva

 

- Sklon gestualnom, sklon borbi sa materijom, Ilijev je, po prirodi stvari, i po meri sopstvenog talenta, odabrao i vizuelni rekvizitarijum kojim je ponajbolje mogao da iskaže svoj stav prema svetu u kome živi - ističe muzejski savetnik Radmila Vlatković, istoričar umetnosti. - Stoga su gestika i ponavljanje specifičnog izražajnog pokreta najčešće zahtevali mali format koji je mogao da prati pokret i snagu pruženog materijala. U tom svetu suzdržanosti i spokoja, oslobođenom grča i patosa je specifičan pokret mase i volumena. Zanimljivom strukturom, neobičnim osećajem za volumen, on nastoji da u emocionalno središte svoje stvaralačke ličnosti prenese vizuelno prepoznatljivu figuraciju kroz koju, transformiše svoju ideju u sažeti plastični znak ili simbol to jest odraz lirskog tkanja svoje unutrašnje poetike.

- I pored svoje svedenosti, sugestivnost je očigledna. Opuštena forma predstavlja figuru koja odmara. Ona je usamljena i zamišljena pod teretom svakodnevice. Sve je sažeto i čisto ali ne hladno i otuđeno. Naprotiv. Toplo i prisno. Oseća se njihovo prisustvo jednako kao i umetnikovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo