TRI KNJIGE MLADIH AUTORA: Završen konkurs „Banatskog kulturnog centra“ i Grada Kikinde

R. Š.

04. 09. 2023. u 13:26

Mladim piscima Nini Katana, Urošu Pavlovu i Milivoju Bajšanskom „Banatski kulturni centar“ ( BKC) štampaće prve knjige: „Beznađe“, „Nebo su razgažene cipele“ i „Sve junake po imenu znadem: Atribucija junaka u pesmama Tešana Podrugovića“.

ТРИ КЊИГЕ МЛАДИХ АУТОРА: Завршен конкурс „Банатског културног центра“ и Града Кикинде

Foto: BKC

Oni su dobitnici nagrade na konkursu „Prva knjiga mladih autora – 2023.“ koji su 15. godinu uzastopno raspisali BKC i lokalna samouprava u Kikindi. Na ovom konkursu nagrađuju se autori do 35 godina života, za neobjavljene rukopise poezije, proze, eseja i književne kritike, naučnih i istraživačkih radova.

- Na konkurs je pristigao veliki broj rukopisa, a tročlani žiri je imao zadatak da izabere i nagradi tri rukopisa. To je zahtevalo više čitalačkih krugova, detaljnu analizu i razgovore o knjigama koje su pristigle na konkurs. Žiri je radio u sastavu: dr Mladen Đuričić, književni kritičar, msr Andrea Beata Bicok, književna kritičarka i Radovan Vlahović, književnik i direktor BKC-a i predsednik žirija – saopštio je BKC.

Žiri je i svom saopštenju istakao da nagrađene knjige pripadaju različitim književnim žanrovima, ali da svaka od njih na originalan način obrađuje temu kojom se autori bave.

- Zbirka kratkih priča, simbolično naslovljena „Beznađe“, već na prvo čitanje izdvojila se među proznim rukopisima. Nina Katana je u njoj otrgla od zaborava bolne i emotivne trenutke života, koje, zahvaljujući svojoj spistaljeskoj veštini, uspeva da pretvori u sugestivne kratke priče koje, povezane istim naslovom, čine vrednu i kompaktnu književnu celinu. S druge strane, Uroš Pavlov ispisuje poeziju koja nastaje kao odgovor na različite društvene (i lične) teme. On nam donosi snažne pesničke slike, karakteristične za poeziju koju ispisuju mladi autori u poslednjoj deceniji, ali istovremeno komunicira i sa tradicijom, pokazujući nam da gradi svoje stihove na bogatom čitalačkom iskustvu. Nasuprot toj modernosti, stoji treća nagrađena knjiga, u kojoj se Milivoj Bajšanski okrenuo tradiciji, istražujući narodnu književnost i atribuciju junaka u pesmama Tešana Podrugovića – objasnio je žiri.

Rukopisi nagrađenih autora biće objavljeni u ediciji „Prva knjiga“ Banatskog kulturnog

centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)