BODROST DUHA I U DESETOJ DECENIJI: U Galeriji Garfičkog kolektiva, likovni veteran Božidar DŽmerković predstavio izbor novih slika

M. Kralj

30. 08. 2023. u 17:20

VETERAN naše likovne scene, sa bezmalo sedam decenija dugim autorskim trajanjem, Božidar Džmerković (1930), neumornu bodrost duha demonstirao je izborom iz novijeg slikarskog opusa, na oba nivoa Galerije Grafičkog kolektiva.

БОДРОСТ ДУХА И У ДЕСЕТОЈ ДЕЦЕНИЈИ: У Галерији Гарфичког колектива, ликовни ветеран Божидар Џмерковић представио избор нових слика

Foto Grafički kolektiv

Ovaj slikar, grafičar, nekadašnji profesor beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna, i jedan od najstarijih članova Grafičkog kolektiva, postavku otvorenu u ponedeljak uveče, koja će trajati do 9. septembra, nazvao je "Vlasnik sostvene utopije".

- Da i dalje radim vuče me to što stalno čeprkam po sopstvenoj duši - kaže Džmerković, za "Večernje novosti". - Taj rad mi bude nekad velika muka, ali kada dođem do rešenja, onda postaje radost, zadovoljstvo. Ovi novi radovi oslikavaju moju usamljenost. Oni su moj razgovor u sebi, sa samim sobom. Sa sopstvenom dušom.

Njegova potreba za slikanjem, i u desetoj deceniji je vid egzistencijalne nužnosti i kreativne misije koju nastavlja, smatra Ljiljana Ćinkul, umetnički direktor Grafičkog kolektiva.

- Čitavo Džmerkovićevo stvaralaštvo može se participirati kao produbljivanje likovnog izražavanja kroz različite likovne oblasti. Na putu od litografije, akvatinte i linografure, preko crtanja i slikanja do kolaža, u potrebi za definisanjem personalnog stava, načinio je značajan luk u velikoj gradaciji problemskih tangenti u svetlosnim, kolorističkim i prostornim vrednostima rada.

Foto Grafički kolektiv

Rad Božidara Džmerkovića

Tokom poslednje decenije, kako podseća istoričarka umetnosti, tragajući za harmonijom i lepotom vizuelnog u kompoziciji, slikar koga oslovljavaju i nadimkom Džeri je 2013. u Grafičkom kolektivu predstavio kolaže čija je tema bila mrtva priroda, a tri godine potom imao je retrospektivu u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", koju je otvorio akademik i pesnik Matija Bećković. Lani je svom zavičajnom Kruševcu poklonio legat (17 grafika i 42 slike, nastalih izemeđu 1965. i 2020), a za dela tada predstavljena na izložbi u Umetničkoj galeriji, povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice, rekao je da je inspiracija za njih bila "skrivena u dnu duše naslagama stvarnog života, tradicijom, korenima, vaspitanjem, obrazovanjem, ali i nepoznatim stvarima koje vraćaju u prošlost, u legendu".

Foto FPU

Džmerković, slikar, grafičar, profesor

U novim slikama asocijativne figuracije, koje su trenutno pred publikom, bavi se pitanjima identiteta ličnosti, granica fizičkog i mentalnog prostora, metaforama i tajnama postojanja. Umetnik koji je u likovni život zakoračio kao student Marka Čelebonovića (na Akademiji likovnih umetnosti), a samostalno izlaže od 1955. godine, sada stvara, kako otkriva umetnička direktorka Grafičkog kolektiva, u samoći i tišini.

- Noć je za njega idealno vreme (slobode), seansa za nove slike u četiri zida ateljea na osmom spratu novobeogradskih blokova. A, kontaminirana stvarnost i moralna malaksalost ostaju izvan prostora ateljea - nastavlja Ljiljana Ćinkul. - Fizičar bi rekao: kad čovek sve shvati onda nema mesta za boga u svemiru. Ako religija mora naš strah i usamljenost da zaštiti, onda umetnost mora da ubedi ljude da im je potrebna, da im je potrebno nešto čistije i autentičnije od onoga što dobijaju na drugi način, od svih drugih poslova. Božidar Džmerković je ovu mantru o umetničkom vjeruju i etičnosti stvaranja nastavio da ponavlja apartnošću sopstvenog bića.

Beogradski grafički krug

UMETNIK koga je prema sopstvenom priznanju "slikarstvo odvelo u grafiku", jedan je od onih koga je atmosfera novog i istraživačkog privukla u oazu Grafičkog kolektiva, čiji je deo postao u prvim decenijama druge polovine 20. veka, ističe Ljiljana Ćinkul:

- I Džmerković je među akterima najznačajnijeg perioda u utemeljenju autonomnosti umetnosti savremene grafike u Srbiji. Istorizovan je i kao jedan od autora novog tipa duboke štampe - linogravure, tehnike koja omogućava bitku u materijalu, stukturalne efekte ekspresivnosti, tipične za grafiku beogradskog kruga, što je u poetskom smislu vidljivo i u njegovom slikarskom radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024