SVETSKI SKUP VAJARA: U Kikindi svečano otvoren simpozijum skulpture u terakoti "Terra" (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

08. 07. 2023. u 10:57

Po tradiciji nešto dužoj od četiri decenije, sinoć je u Kikindi izložbom velikih skulptura na otvorenom prostoru, na trgu u centru grada, i onih manjih u galeriji, zvanično otvoren ovogodišnji, 42. Internacionalni simpozijum skulptura u terakoti „Terra“.

СВЕТСКИ СКУП ВАЈАРА: У Кикинди свечано отворен симпозијум скулптуре у теракоти Терра (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Izložene su skulpture nastale na simpozijumu prošle godine i na ovaj način je počela nova kolonija. Vajari su već stigli i počeli da rade u glini, a svoje zamisli do kraja meseca ostvariće šestoro umetnika: Ledija Kostandini iz Albanije, Nikola Nenadić iz Hrvatske, Horhe Beda Mursiljo Hulijani iz Španije, i troje iz Srbije: Čedomir Vasić, Saša Pančić i Miroljub Stamenković.

Izložbu je otvorio Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture koji je istakao veliki značaj „Terre“ u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

- Simpozijum je jedinstveni kulturni događaj ove vrste ne samo u našoj zemlji, nego i u svetu, jer je reč o skulpturama velikog formata u terakoti, kao jedinstvenoj. U Kikindi su se na najbolji način sklopile neke pretpostavke potrebne za uspeh, a to su kulturno nasleđe, prirodni materijal pogodan za umetnički rad, entuzijazam i posvećenost pojedinaca i zajednice. I nakon 40 godina kontinuiranog rada i stalne brige o kvalitetu, Kikinda i „Terra“ su postale i ostale sinonim vrednosti i nezaobilazna tačka za svakog poznavaoca i poštovaoca vajarstva. Ministarstvo kulture je odavno prepoznalo značaj „Tere“ i kontinuiranom podrškom daje podsticaj da traje i da čuva visok kvalitet - rekao je Ivanović.

Tokom više od četiri decenije postojanja, na simpozijumu „Terra“ učestvovalo je više od 250 vajara iz više od 40 zemalja. Broj skulptura nastalih na „Terri“ sada je veći od 1.000, a bile su predstavljene na mnogim izložbama u zemlji i svetu. Za učešće na „Terri“ umetnici ne konkurišu, nego ih organizator poziva, uz pravilo da jedana vajar može da učestvuje samo jednom. Prvi put ove godine na spisku je umetnica iz Albanije.

- Odgovornost da održimo visok kvalitet simpozijuma, koji je stekao svetski renome, je velika. Gradimo tim za budućnost, kako bismo nastavili ono što je Slobodan Kojić započeo pre 42 godine - rekao je Aleksandar Lipovan, koji je pre nedelju dana izabran za direktora Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Tera“.

Otvaranju 42. simpozijuma „Tera“ prisustvovao je i gradonačelnik Nikola Lukač koji je zahvalio „Terri“ što je Kikindu pozicionirala na svetsku mapu umetnosti. Zahvalio i Ministarstvu kulture i i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu na podršci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)