VRŠAČKA KULA DOBIJA STALNU POSTAVKU: U ponedeljak otvaranje izložbe „Život u utvrđenju u srednjovekovnom Banatu“ (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 06. 2023. u 13:00

U VRŠAČKOJ kuli, iliti Vršačkom zamku, koji vekovima stražari nad Vršcem sa 399 metara nadmorske visine, prvi put nakon rekonstrukcije postavljena je stalna izložba pod nazivom „Život u utvrđenju u srednjovekovnom Banatu“.

ВРШАЧКА КУЛА ДОБИЈА СТАЛНУ ПОСТАВКУ: У понедељак отварање изложбе „Живот у утврђењу у средњовековном Банату“ (ФОТО)

Foto: J. J. Baljak

Svečano otvaranje ove izložbe, koja će prvi put nakon 700 godina na autentičan način „oživeti“ vekove istorije na tom lokalitetu, biće upriličeno u ponedeljak, 3. jula, u 12 časova.

Posetioci će moći da vide arheološko blago koje je dugo sakupljano na prostoru nekadašnje tvrđave, koja se, inače, prvi put spominje još 1323. godine.

Biće izloženo originalno oružje i delovi ratničke opreme srednjeg veka, kao i deo arheoloških nalaza pronađenih na tom lokalitetu. Takođe, biće prikazano i brojno oruđe, replike hladnog oružja, gotski oklopi, vezirne košulje koje je uradio Stevan Stevanović, fototipsko izdanje Privilegovane Tržišne povelje Franca Drugog, informativni dvojezični tekstovi...

Foto: J.J.Baljak

Stakleni pod u Vršačkoj kuli

Autori izložbe su kustos-istoričar Ivana Ranimirov, kustos-istoričar Stefan Mavrović i stručni konsultant dr Aleksandar Krstić, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, koji se opsežno bavi srednjovekovnom istorijom Vršca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)