FESTIVAL MUZIČKE IZUZETNOSTI U ĆUPRIJI OD 1. DO 8. JULA: Nemanja za otvaranje

M. N. M.

23. 06. 2023. u 15:40

ĆUPRIJA će, tokom prvih osam dana jula, postati stecište najizvrsnijih muzičkih umetnika, zahvaljujući Festivalu muzičke izuzetnosti "Ravanelius", čije se četvrto izdanje odvija u ovoj, godini velikog jubileja ćuprijske Škole za muzičke talente - koja te izuzetne muzičare stvara već pola stoleća.

ФЕСТИВАЛ МУЗИЧКЕ ИЗУЗЕТНОСТИ У ЋУПРИЈИ ОД 1. ДО 8. ЈУЛА: Немања за отварање

Promo

Ovogodišnji "Ravanelius" otvoriće jedan od najboljih svetskih violinista, Nemanja Radulović, koji će sa orkestrom "Dabl sens" predstaviti novi album "Koreni". Do 8. jula na Otvorenoj sceni Škole za muzičke talente, u Osnovnoj muzičkoj školi "Dušan Skovran", kao i na otvorenoj sceni Moravskog parka, smenjivaće se najbolji domaći i svetski muzičari, ali i masterklasovi, radionice, tribine, predstave i muzički bioskop.

- Za ove četiri godine "Ravanelius" je prerastao u događaj koji ima nastupe najvećih imena klasične muzike, i izuzetno zanimljiv program - kaže Stefan Stamenković, direktor "Ravaneliusa", koji se upisao na mapu najprestižnijih evropskih festivala, beležeći nastupe više od 150 vrhunskih izvođača iz zemlje i sveta i više od 4.000 posetilaca.

- Nemanja Radulović je svakako najveća zvezda ovogodišnjeg "Ravaneliusa", ali izdvojio bih nastup naše najbolje frulašice Nede Nikolić, koja predaje u Irskoj učeći studente balkanskim melodijama, koje će predstaviti i publici sa svojim triom, zatim nastup poznatog klarinetiste Ognjena Popovića i sjajnog makedonskog orkestra "Profundis", kojim će dirigovati Đurđica Dašić - navodi umetnički direktor festivala Dragan Đorđević Suzuki, i dodaje: - Biće održan i okrugli sto o muzičkoj kritici, za decu će biti izvedena opera "Ivica i Marica", kao i muzički bioskop, profesor Panta Veličković vodiće radionicu izrade gudačkih instrumenata...

Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente, jedne od samo tri ovakve muzičke škole u svetu (uz "Centralnu muzičku školu" u Moskvi i "Školu Jehudi Menjuhin" u Londonu), ne krije radost što su se, posle stalnih njihovih gostovanja po zemlji i svetu, najzad stekli uslovi da svet dođe u Ćupriju, "na lice mesta".

- Školu za muzičke talente osnovali su pre 50 godina profesori Lazar Marjanović i Jovan Rakić (kome će biti posvećen deo festivalskog programa). Škola je gudačkog smera, učenici tokom desetogodišnjeg školovanja žive u uslovima internatskog smeštaja i savladavaju veoma intenzivan program. Ove godine na "Ravaneliusu", sadašnji i bivši učenici Škole za muzičke talente, pod dirigentskom palicom Dejana Dačića (jednog od bivših đaka koji dolazi u Ćupriju), izvešće dela Holsta, Sibelijusa, Ditersdorfa, Vivaldija, Forea, Baha, Akutagave i Irene Popović Dragović (još jedne bivše učenice) - otkriva Danijela Jović.

Uz Školu za muzičke talente i Osnovna muzička škola "Dušan Skovran" proslaviće ove godine svojih 70 godina rada, prijateljskim koncertom na kome će nastupiti najbolji učenici tri muzičke škole iz regiona.

Ognjen Popović, solista i kompozitor

KLARINETISTA Ognjen Popović, koji poslednjeg dana festivala nastupa uz Makedonski kamerni orkestar "Profundis", kaže da je Ćuprija mesto gde se, pre više od 30 godina, prvi put u životu našao u ulozi soliste, pripremajući sa orkestrom Škole za muzičke talente Mocartov koncert za klarinet i nastup na Bemusu 1991:

- Danas su mnogi učenici i članovi tadašnjeg orkestra uspešni profesionalci, profesori i moji prijatelji. Posebno me raduje činjenica što ću sa Makedonskim kamernim orkestrom izvesti svoje delo "Three summer days" i predstaviti se publici i kao kompozitor - otkriva klarinetista Ognjen Popović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)