VEK MUZIKE: Obeleženo 100 godina postojanja beogradske filharmonije

Marina Mirković

15. 06. 2023. u 16:23

FILHARMONIJA je, doslovno, "ljubav prema muzici". Etimologija nam, tako, kazuje sve što treba da znamo o svim filharmoničarima sveta, pa i našim beogradskim - oni su ti koji svoju ljubav prema muzici žive, neguju, dele.

ВЕК МУЗИКЕ: Обележено 100 година постојања београдске филхармоније

Novosti/I. Marinković

Iz dana u dan (jer to im je posao), oni se bespoštedno daju na beskrajnim probama jureći onaj pravi ton, ne bi li zablistali na predstojećem koncertu, velikodušno deleći svoj dar i darujući nam - muziku. A pod njihovim prstima i gudalima njihovih instrumenata ta muzika uvek zvuči sveže, novo, uzbudljivo, oživljena njihovim žarom i prožeta njihovom ljubavlju.

Bilo je baš tako i 13. juna, na sam stoti rođendan Beogradske filharmonije, u do poslednjeg mesta ispunjenoj Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Mnoštvo uzbuđenih i srećnih slavljenika na sceni, no još više (jednako ushićenih i radosnih) slavljenika u publici jer, kako mudro i istinito reče glumac Vladimir Aleksić - kada je reč o ovom jubileju,slavljenici smo svi mi! Ništa manje uzbuđenja i radosti nije posedovala ni sama muzika - glavna zvezda svake večeri s filharmoničarima - počevši od Svečane uvertire Šostakoviča i spektakularno (uz Aleksićevu "konferansu") izvedenih "Rođendanskih varijacija", kojima su svima nama muzičari čestitali svoj jubilej u najrazličitijim stilovima, od lepršavo "valcerastog" bečkog do srpskog, kao stvorenog za dert.

Kroz odabrane partiture vodile su sinoć muzičare razigrane ruke maestra Lajovica, starog znanca i miljenika Beograda, u koji je davno došao ne bi li, uspostavljanjem osveženog ansambla i repertoara, udario temelje novoj, mlađoj, boljoj Filharmoniji. Vodio ih je, tek nešto manje vidno, i duh onoga čija je vizija bila baš takva Beogradska filharmonija - Ivana Tasovca, duh koji je u toj dvorani i srcima muzičara prisutan (za)uvek.

Uz tog voljenog direktora čiji san njegovi filharmoničari nastavljaju da sanjaju, bio je sinoć prisutan, tu, u muzici, sa svojom "Grlicom", i veliki Stevan Hristić - čovek koji je Beogradsku filharmoniju prvi okupio i zvanično osnovao.

Sto godina je od tog osnivanja i prvog koncerta u sali "Manježa" proteklo, a Beogradska filharmonija sa jednakim žarom nastavlja da čuva, neguje i deli Hristićevu viziju - dovodeći svet u Beograd, i izvodeći Beograd u svet na najlepši način. U svojih drugih sto godina oni ulaze negujući iTasovčevo i Hristićevo nasleđe, gledajući pritom uvek napred. Nepokolebljivo i smelo, sa mnogo duha i vere, i one sveprožimajuće ljubavi prema muzici koja ih je u Filharmoniju i uvela.

Osećala je sve to sinoć i oduševljena publika, koja je maestra, muzičare, i slavljenike i goste iz Janoška ansambla, ispratila frenetičnim aplauzima.

Maestro Mehta

PROSLAVA rođendana Beogradske filharmonije nastavlja se u utorak. Ljubitelji klasične muzike 20. juna biće u prilici da uživaju pod dirigentskom palicom maestra Zubina Mehte (na slici sa BGF)(. Filharmoničari i publika zajedno će nastaviti slavlje uz još jednog prijatelja orkestra i Beograđana. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)