VEČNA SVETLOST SAVE ŠUMANOVIĆA: Film o slavnom slikaru biće prikazan u Novom Sadu

J. S.

31. 05. 2023. u 15:16

U ORGANIZACIJI Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski,“ u ponedeljak 5. juna, od 19.30 časova, na Sceni „Pera Dobrinovićˮ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu biće premijerno prikazan art-dokumentarni film „Svetlost i senke - i umetnike ubijaju,zar ne?“

ВЕЧНА СВЕТЛОСТ САВЕ ШУМАНОВИЋА: Филм о славном сликару биће приказан у Новом Саду

KCV "Miloš Crnjanski"

Reč je o filma koji umetničkom formom, poetikom slike, zvuka i tišine, dočarava život i umetničko stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih umetnika 20. veka – Save Šumanovića.

Tokom nepuna tri meseca od kako je započeo festivalski život, film je dobio 30 međunarodnih priznanja na festivalima u Indiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Kataru, Dubaiju, Maleziji, Arabiji, Bliskom Istoku, Grčkoj i Francuskoj. Zvanične nominacije stigle su iz Engleske, Švedske, Rumunije i Kuvajta. Mada je njegov festivalski put tek započeo, ovaj umetnički projekat već konkuriše za najnagrađivaniji srpski film.

Rađen je u zajedničkoj saradnji filmske kuće „Ramonda productionˮ iz Beograda, Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanskiˮ i Fondacije „Fashion Companyˮ iz Beograda.

Veliku podršku pružili su i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Galerija „Sava Šumanovićˮ iz Šida, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasada Republike Srbije u Parizu.

Snimanje filma pomogli su i Galerija Matice srpske i Spomen zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada, Muzej savremene umetnosti iz Beograda, Filološki fakultet Beograd, preduzeće „Šidprojektˮ iz Šida, i druge mnogobrojne ustanove i organizacije iz Srbije, Hrvatske, Francuske i regiona.

Ulaz na premijernu projekciju u SNP-u je slobodan


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

MIHINA MAJKA U CRNINI: Slike iz porodičnog doma slavnog fudbalera u Novom Sadu slamaju srce (FOTO)