KAMEN SA MESECA NA SAJMU TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA: Vredan eksponat retko se iznosi iz Muzeja Jugoslavije

M.A.K.

15. 05. 2023. u 18:38

NA postavci "Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve.", kojom se naša zemlja predstavlja na 65. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignućana, od 16. do 19. maja (na Beogradskom sajmu u Hali 2b), biće izložen jedan od najvrednijih predmeta iz Muzeja Jugoslavije - kamen sa Meseca.

КАМЕН СА МЕСЕЦА НА САЈМУ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА: Вредан експонат ретко се износи из Музеја Југославије

Foto Muzej Jugoslavije

Naime, tri meseca posle i sletanja na Mesec misije Apolo 11, američki astronauti - Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins, posetili su Jugoslaviju 18. oktobra 1969. Tada je događaj bio opisivan kao "najveći doček u istoriji Beograda". Astronauti su Titu tom prilikom uručili mikrofilm načinjen prilikom sletanja na Mesec.

Godinu dana kasnije američki predsednik Ričard Nikson poklonio je predsedniku SFRJ fragmente Mesečevog tla, kojih ima pet i veoma su dragoceni. Procenjena vrednost ovog eksponata izuzetno je velika i to je razlog što retko izlazi iz Muzeja.

Na sajmu, na kome će biti sada izložen, biće prisutni brojni stručnjaci koji će posetiocima predstaviti najnovija tehnološka dostignuća iz oblasti proizvodnje, transporta, energije i komunikacija, kao i druge inovativne projekte. Ulaz na sajam biće besplatan za sve posetioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!