IZLOŽBA O ŽIVOTU NAĐE I STIVA TEŠIĆA: U Galeriji IK „Prometej u Novom Sadu

J. SIMIĆ

08. 05. 2023. u 11:26

VEČE posvećeno životu i delu književnice Nađe Tešić (Užice,1939 - Njujork,2014) i njenog brata scenariste i pisca Stiva Tešića (Užice,1942 - Sidnej,1995) biće priređeno u sredu,10.maja u novosadskoj Galeriji Izdavačke kuće „Prometej“ (Svetozara Miletića 16, u 19 sati). Dokumentarna postavka trajaće do kraja maja.

ИЗЛОЖБА О ЖИВОТУ НАЂЕ И СТИВА ТЕШИЋА: У Галерији ИК „Прометеј у Новом Саду

IK Prometej NS

O Nađi Tešić,američkoj je književnici koja je svojih prvih petnaest godina provela u rodnom Užicu, gde je završila nižu gimnaziju,a zatim se 1954. sa majkom Gospavom i bratom Stojanom (kasnije, poznatijim pod imenom Stiv Tešić), preselila u Čikago, gde je živeo njen otac Radiša, izbegli kraljevski oficir, govoriće Dušica Murić, Slavica Garonja, urednica srpskog izdanja knjige “Buntovnica u senci”, Radmila Nastić, prevodilac, kao i Nađin dugogodišnji prijatelj, novinar i publicista Zoran Jeremić.

Pod uticajem brata, Nađa Tešićnapisala je svoju zapaženu dramu Posle Revolucije (After the Revolution), 1979. godine, koja je izvedena u pozorištu American Place Theater, u režiji Džojs Eron, u Njujorku. Godine 1980, njen brat Stojan (Stiv) Tešić dobio je Oskara američke filmske Akademije za scenario filma Breaking Away režisera Pitera Jejtsa.

Krajem osamdesetih ona započinje pisanje svog prvog romana Shadow Partisan (Buntovnica u senci)( 1989) a usledili su i njeni naslovi : Native Land (Rodna gruda), 1998; To Die in Chicago (Umreti u Čikagu), 2010. i poslednji, Far from Vietnam (Daleko od Vijetnama), 2012.

Osim rodne Srbije (Jugoslavije) i Francuske gde je studirala i provela sedam godina, najdraža zemlja bila joj je Kuba. Nađa nikada nije Ameriku prihvatila kao drugu „otadžbinu“, mada je do smrti živela u njoj. Pred kraj života počela je da piše i poeziju, inspirisana prvim fascinacijama, slikama i ličnostima iz rodnog Užica i okoline. Do sada su na srpski prevedena samo dva romana Nađe Tešić: Umreti u Čikagu (2012), kao i Buntovnica u senci (2022).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)