NOVE CIKLUS SLIKA PERICE DONKOVA U "RIMI": U bioskopu "Utopija"

M.A.K.

02. 05. 2023. u 17:13

UGLEDNI pedagog i višestruko nagrađivani likovni stvaralac Perica Donkov, nove slike, nastale u protekle dve godine, izlaže u "Rimi".

НОВЕ ЦИКЛУС СЛИКА ПЕРИЦЕ ДОНКОВА У РИМИ: У биоскопу Утопија

Foto promo

Otvaranje je zakazano u beogradskom prostoru ove galerije, u Pariskoj ulici, u četvrtak, u 19 časova. Postavku koju čine Donkovljeve apstraktne slike velikih formata, sam umetnik je naslovio Cinema Utopia.

Za ovoj ciklus karakterističan je princip repeticije (kao jedan od unutrašnjih mehanizama uspostavljanja navika, sticanja znanja, građenja malih i velikih ritualnih obrazaca), koji je deo svakodnevne dinamike i strukture života pojedinca i zajednice. Komponovane u prostoru, slike grade neprekidni vizuelni ritam, , bez početka i kraja. Donkov, kako piše u najavi, pomera repetitivnost ka granici apsurda - "od svrsishodnog mehanizma ka samodovoljnom cilju".

IZLAZAK IZ SIVE

U ODNOSU na dela perice Donkova iz poslednje dve decenije, na izložbi u "Haosu" prisutne su dve značajne novine. Prva je umetnikovo udaljavanje od prepoznatljivih sivih, neutralnih tonova i povratak bogatijoj bojenoj skali, pre svega nijansama u plavom i crvenom spekturu. Dok se druga novina, ističe se u najavi, odnosi na promene u procesu stvaranja slike, a posledica je prelazak sa robusne i sirove materijalnosti dela, na lazurne i prozirne nanose pigmenta koji ne menjaju fizičku strukturu podloge.

- Posetiocu zahvaćenom Cinema Utopiom ostavljeno je da odredi krajnji rezultata ovog malog Donkovljevog umetničkog eksperimenta - da li će repetitivni impuls dobiti lineranu projekciju i ošamutiti ga svojom besmislenom beskonačnošću ili će taj isti impuls dostići kritično ubrzanje i centrifugalnom silom izbaciti ga preko granica apsurda u "mogućnost da se zamisli druga stvarnost, drugi sistem vrednosti - zapaža autorka teksta u katalogu Nevena Martinović, koja zaključuje da je Donkovljev najnoviji ciklus značenjski pozicioniran upravo između dve krajnosti - "između želje za sigurnošću i nagona za slobodom, između potrebe za jasnim i strukturisanim svetom i žudnje za nepoznatim, neizvesnim i uzbudljivim".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)