GAVRAN KAO MUDRAC I ZAŠTITNIK: Izložba crteža Mike Lovre Milović u Rančićevoj kući

M.A.K.

25. 04. 2023. u 14:30

GRAFIČARKA i slikarka Mika Lovre Milović predstaviće svoje crteže na izložbi "Gavranovi", koja će od 28. aprila do 15. maja, biti pred publikom u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka.

ГАВРАН КАО МУДРАЦ И ЗАШТИТНИК: Изложба цртежа Мике Ловре Миловић у Ранчићевој кући

Foto promo

- Gavran se ističe kao magična ptica, čudesni letač koga prati bogata i raznovrsna simbolika - ističe u katalogu  Zorica Atić, istoričarka umetnosti i direktorka CK Grocka. - Nosilac je i dobrih i loših znamenja, jer su ptice u istoj kulturi često imale dvojako značenje. Priroda ga je obdarila sjajnim crnim perjem, snagom letenja i izuzetnom inteligencijom, ali ne i tako lepim glasom, niti privlačnim navikama i karakterom. Zbog svoje mračne pojave i uloge "čistača" u prirodi, gavran ostavlja zloslutan utisak i povezuje se sa smrću i razaranjem. Međutim, ova čudesna ptica, u simboličkom smislu ima sasvim drugačije i dublje značenje - nije samo vesnik nesreće, gavran je mudrac i zaštitnik...

Likovni rad  Mike Lovre Milović,tvrdi Atićeva,  beleži upravo svet ptica,a gavranovi su godinama prisutni, likovno i metaforički, izašavši iz okvira malih formata i grafičkih tehnika. Autoka koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek zidno slikarstvo, izlagala je na međunarodnim izložbama grafike malog formata, kao i na bijenalima u Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Ukrajini, Belgiji... Učesnica je više likovnih kolonija. Osim grafikom, bavi se slikarstvom i pedagoškim radom. Živi i stvara u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!