URUČENJE NAGRADA NA 26. SUSRETIMA "GORDANA BRAJOVIĆ": Priznanja i za buduće pisce

M.A.K.

24. 04. 2023. u 16:24

FESTIVAL "Književni susreti Gordana Brajović", tradicionalno počinje danas u njenom rodnom Subotincu, gde će na jednu stilizovanu trešnju biti stavljeno novo ime dobitnika nagrade za najbolju knjigu za decu i mlade - Jovice Tišme.

УРУЧЕЊЕ НАГРАДА НА 26. СУСРЕТИМА ГОРДАНА БРАЈОВИЋ: Признања и за будуће писце

Foto promo

Njemu će priznanje 26. Susreta za delo "Bio jednom jedan strah" biti uručeno na svečanosti u Centru za kulturni Aleksinac, koji je organizator ove manifestacije. A nagradu sa imenom pesnikinje i legendarnog reportera našeg lista, zajednički dodeljuju "Večernje novosti" i Opština Aleksinac.

Foto promo

Nagrda najboljoj knjizi za decu i mlade

Ono što ovu smotru čini jedinstvenom, nije samo plejada već uglednih laureta (među kojima su najznačajniji autori naše književnosti za mlade, poput Ljubivoja Ršumovića, Pere Zupca, Dragoslava Andrića, Slobodana Stanišića, Dragana Lukića, Mire Alečković, Duška Trifunovića, Dobrice Erića i mnogih drugih), već i što se na njoj nagrađuju neki budući pisci. Ove godine je tako iz svih delova Srbije, ali i regiona, na konkurs za nagradu "Gordana Brajović" namenjenu mladima - pristiglo 425 učeničkih radova, 12 školskih časopisa, dve đačke knjige.

ŽIRI

NA ČELU ovogodišnjeg žirija bila je profesorka Danijela Kostadinović, sa Filozofskog fakulteta u Nišu. O nagradama su odlučivali i Kristina Mitić, profesor na istom fakultetu, Dejan Aleksić, pisac, Dragan Bogutović, novinar i predstavnik porodice Brajović i Branislav Đorđević, urednik rubrike za kulturu "Večernjih novosti".

U kategoriji nižih razreda osnovne škole, za poeziju su nagrađeni Milutin Vukadinović (OŠ "Ljupče Španac" Bela Palanka), Janko Stanković (OŠ "Đura Jakšić" Jelašnica), Maša Radović (OŠ "Nikola Tesla" Beograd), a za prozu Lena Magdić ( OŠ "Crnjanski", Jagodina), Mina Miladinović (OŠ "Nikola Tesla" Beograd i Filip Greksa (OŠ "Đura Jakšić" Jelašnica). Pohvaljeni su se učenici I/2 i I/3 razreda OŠ "Ljupče Španac" iz Bele Palanke, OŠ "Vera Blagojević" iz Banje Koviljače i Srpske dopunske škole u Ajslingenu i Baden-Virtembergu u Nemačkoj.

Među osnovcima viših razreda nagrade za poeziju dobili su Martin Mikić (OŠ"Mile Dubljević" Lajkovac), Tara Petrović (OŠ "Vožd Karađorđe" Niš), Danilo Stamenković (OŠ "Branko Radičević" Vranje), a za prozu Dimitrije Dmitrović (OŠ "Popinski borci", Vrnjačka Banja), Miljana Milošević (OŠ "Ivo Andrić" Niš) i Ljubica Stojanović (OŠ "Ljupče Nikolić" Aleksinac). Zbog masovnog odziva pohvaljene su škole "Ivo Andrić" iz Niša i "Nikola Tesla" iz Beograda.

Kao autori najuspešnijih stihova među srednjoškolcima nagrađene su Isidora Cvetić (Srednja škola "Vožd Karađorđe" Sečanj), Vanja Maletić (Pravno birotehnička škola "Dimitrije Davidović" Beograd) i Sonja Jovančić (Gimnazija Ivanjica). Za prozu su nagrade dobili Rastko Poznanović (Sedma beogradska gimnazija), Petar Jovičić (Gimnazija "Svetozar Marković" Subotica) i Bogdan Petrović iz valjevske Gimnazije koji je pohvaljen i za svoje poetske radove.

Ove godine nagrađena su i dva časopisa - "Naša reč", lingvistički časopis valjevske gimnazije, i "Osnovac", OŠ "Ljupče Nikolić" iz Aleksinca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)