NOGU VRAĆAMO DUG: Svečana akademija u okviru manifestacije "Dučićev dan" u Trebinju

D.Curać

10. 04. 2023. u 07:03

SVEČANA akademija u čast Jovana Dučića, centralni program manifestacije "Dučićev dan", ove godine bila je posvećena laureatu Dučićeve nagrade - Rajku Petrovu Nogu (1945-2022) pod nazivom "Nije sve propalo kad propalo je sve".

НОГУ ВРАЋАМО ДУГ: Свечана академија у оквиру манифестације Дучићев дан у Требињу

Kulturni centar Trebinje

Pesnik Đorđo Sladoje naglasio je da je Nogo bio jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, čije najbolje pesme zaslužuju mesto u svekolikoj antologiji srpske poezije, koja je još za njegovog života postala deo narodne duhovne svojine.

- Nogo je u suštini pesnik zavičaja shvaćenog na način Isidore Sekulić, koja kaže da je zavičaj tamo gde vas poznaju do najsitnijih pojedinosti i znaju vaše skrivene želje, pa čak i to šta vas boli. Smrt roditelja i gašenje doma trajno i duboko je obeležilo njegov život i poeziju. Ispostaviće se da je upravo sonet kalup Nogove osećajnosti i srećom pronađeni sakupljač njegovog rasutog životnog tereta, ali i čovekolikog haosa koji je zavladao svetom - rekao je Sladoje.

Kulturni centar Trebinje

 


Podsetivši da je "Dučićev dan" manifestacija na kojoj se vraćamo svim ranijim dobitnicima Dučićeve nagrade, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da kroz njihovo delo, najpotpunije, a i na sasvim drugi način progovara Dučić. O Rajku Petrovu Nogu, između ostalog, Ćurić je naveo da se radi o velikom pesniku, velikom dučićevcu i velikom Hercegovcu.

- Večeras vraćamo i jedan dug. Dug čoveku koji nikad u svom životu, kad je Trebinje u pitanju, nije rekao: "Neću i ne mogu." Za Rajka Petrova Noga Hercegovina je bila kolevka puna blagorodnog semena i zemaljskog praha. Bila je njegovo večno utočište, nešto što je više od doma i kuće, nešto što je krupnije od biografije i adrese, nešto što se pruža koliko i život traje i dalje od večnog smiraja. Posebno, on i Trebinje bili su u višestrukom srodstvu - istakao je Ćurić.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su: Hor "Tribunija" iz Trebinja, braća Teofilovići - vokalni duet iz Beograda, Vjera Mujović i Ivan Tomić, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Marko Kalajanović, solista opere SNP, Nevena Živković, pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda i Isidora Milivojević, kantautor iz Kotora.

Kulturni centar Trebinje

 

Promocija monografije

U sklopu manifestacije promovisana je monografija SANU "Jovan Dučić - pesnik i diplomata", koja sadrži šest knjiga. Monografija je nastala povodom 2021. godine, koja je u SANU proglašena Dučićevom godinom. Dopisni član SANU Jovan Delić istakao je da ova monografija prevazilazi sve što je kolektivno urađeno o Jovanu Dučiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)