FILM NOBELOVKE ANI ERNO NA BELDOKSU: Francuska književnica kao rediteljka i scenarista

A.P.

07. 04. 2023. u 15:56

NA predstojećem 16. Beldoks festivalu, koji se održava od 10. do 17. maja, premijerno će biti prikazan film koji je aktuelna francuska nobelovka Ani Erno režirala zajedno sa svojim sinom Davidom Erno-Briom "Godine super osmice".

ФИЛМ НОБЕЛОВКЕ АНИ ЕРНО НА БЕЛДОКСУ: Француска књижевница као редитељка и сценариста

Ani Erno sa sinovima / Foto Beldoks

Ovaj film je sačinjen od arhivskih snimaka porodice Erno nastalih u periodu između 1972. i 1981. godine i svedoči o njihovom životu od trenutka kada, kupivši 8mm kameru i projektor, počinju da beleže svoju svakodnevicu. Kroz reminiscencije na minulo vreme Erno, kao scenaristkinja i naratorka filma, nudi verbalnu podlogu inicijalno nemim snimcima. U intimnoj povesti, sačinjenoj istovremeno od malih građanskih rituala i putovanja širom sveta (od SSSR-a do Albanije), odražavaju se globalna socijalna previranja. Snimci iz ruke supruga Filipa Ernoa prate umetničko stasavanje Ani Erno i odrastanje njihove dvojice sinova.

Pišući autobiografski i putopisni zapis koji će poslužiti kao osnova ovog filma, Erno praktično stvara svoje novo književno delo koje rezonuje sa njenom memoarskom prozom, koristeći filmski kontekst da ga oživi upečatlljivim i slikovitim prizorima iz svoje stvarnosti.

Film "Još jedno proleće" / Foto Beldoks

Tekst potpisa


Ovogodišnji Beldoks će 10. maja otvoriti dokumentarni film Mladena Kovačevića "Još jedno proleće", medicinski triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom