"NACRTANI ORKESTAR" U FILHARMONIJI: Ciklus koncerata za školarce

M. N. M.

30. 03. 2023. u 12:43

KONCERTI za decu školskog uzrasta uz izvođenje muzike iz crtanih filmova i specijalnu numeru u kojoj zvezda koncerta - klavir "Stenvej/Spirio" svira sam, održavaju se radnim danima u sali Beogradske filharmonije do petka, 31. marta, u dva termina, od 10 i od 12 časova.

НАЦРТАНИ ОРКЕСТАР У ФИЛХАРМОНИЈИ: Циклус концерата за школарце

BF/Marko Đoković

Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Wolkova Popovića, sa Tamarom Marinković Tomić i Slavicom Perić u ulozi naratorki, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova, a pridružuje im se i misteriozni "samosvirajući" instrument.

"Nacrtani orkestar", ciklus koncerata za mlađe školarce, "ispituje" koliko današnje generacije poznaju antologijska animirana ostvarenja kao što su "101 dalmatinac", "Porodica Kremenko", "Tom i Džeri", "Inspektor Gedžet", "Aladin", "Kralj lavova"... Muzika ovog žanra toliko je slikovita i ubedljiva da radnja može da se zamišlja bez filmskog platna i televizijskog ekrana.

Na kraju ovog "vodiča", školarci imaju priliku i da pogledaju jedan od najčuvenijih crtaća svih vremena uz klavir koji muziku svira sam, bez pijaniste. Mnoge generacije sećaju se antologijske epizode pod nazivom "Mačiji koncert" iz "Tom i Džeri" serijala. U ovom crtaću, centralnu ulogu ima klavir za kojim je mačak Tom kao pijanista, dok miš Džeri pokušava da ga omete. A u filharmonijskom izvođenju, zvezda koncerta je čudo od instrumenta i klavir poslednje generacije, kome se dirke same pokreću tako što je "Mačji koncert" deo mehanizma i datoteke.

Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki, godinama unazad animiraju brojne generacije dece uvodeći ih u orkestarski svet na zabavan i njima prilagođen način, a Vuk Wolkov Popović, sa samo 23 godine, po drugi put predvodi Filharmoniju na dečjim koncertima, ubedljivo gradeći svoju dirigentsku karijeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!