ČEKAJUĆI DA SE SPUSTI MAGLA: Izložba fotografija inspirisanih prirodom Branislava Strugara u Grafičkom kolektivu

M.A.K.

17. 03. 2023. u 12:02

ZA izložbu koja će biti otvorena u Grafičkom kolektivu 20. marta u 19 časova, istoričarka umetnosti Milena Marjanović, autorka koncepta, odabrala je fotografije Bratislava Strugara bliske apstrakciji (poetskoj ili geometrijskoj), koje idejno polazište imaju u prirodi, pejzažu.

ЧЕКАЈУЋИ ДА СЕ СПУСТИ МАГЛА: Изложба фотографија инспирисаних природом Бранислава Стругара у Графичком колективу

foto promo

Poznat po fotomonografijama gradova i manastira Strugar  se fotografijom bavi pet decenija, tokom kojih he izlagao na više od 100 izložbi.  A za snimke koje će predstaviti ovom postavkom kaže da su nastali iz potrebe da vizuelnim jezikom izrazi svoja osećanja:

- Prilikom kreiranja ovakvih dela sloboda pristupa i rada je potpuna. Nema zadataka i svrha, stoga nema ni pravaca ni ograničenja.

Pojedine serije tako nose nazive „Nedokučivo”, „Vesture”, „Neizvesnost”, „Mir”... A Marjanovićeva objašnjava:

-Razlog za sagledavanje ovog dela opusa Branislava Strugara nije samo njegovo fotografsko stvaralaštvo i višedecenijsko marljivo prisustvo na našoj umetničkoj sceni. Njegov rad neminovno unosi širi kontekst razmišljanja o tome šta se može saopštiti fotografijom, i u potrazi za formom koja gradi sadržaj- zaključuje istoričarka umetnosti dajući i odgovor na pitanje da li su ove Strugarove fotografije pejzaži. - Jesu, ali prevazilaze objektivnost, jer prvenstveno poseduju imanentnu umetnost koja uključuje istančan senzibilitet za pronađene forme. Autor satima zna da čeka trenutak: da se probiju sunčevi zraci, da se podiže plima, da se dignu oblaci, da se spusti magla, da udari mećava, da zapljusne talasi. preko, da se pojavi senka. Tako on od predmeta u prirodi stvara predmet u sebi. U stvari, ono stvara svoj „slučaj“ u prirodi pokrenut senzibilitetom koji želi da nam prenese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)