PREMINULA VERICA BEBA MARKOVIĆ - STANKOVIĆ: Odlazak vrhunskog konzervatora i freskopisca

M.A.K.

14. 02. 2023. u 19:31

UGLEDNI srpski živopisac, restaurator-konzervator dela starih majstora, a posebno  fresaka i ikona, stručnjak za srednjovekovni živopis i jedna od najboljih kopista fresaka u bivšoj Jugoslaviji, Verica Beba Marković preminula je u nedelju, 12. februara, u 90-oj godini, a sahrana će biti obavljena u petak u 14 časova na Novom groblju.

ПРЕМИНУЛА ВЕРИЦА БЕБА МАРКОВИЋ - СТАНКОВИЋ: Одлазак врхунског конзерватора и фрескописца

Foto. privatna arhiva

Posle završene Akademije likovnih umetnosti,kao sasvim mlad slikar se već od 1951. opredelila za konzervaciju i restauraciju. Od tada pa sve do poznih godina, radila na terenu na svim relevantnim restauratorsko-konzervatorskim projektima pod rukovodstvom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije. Bila je deo konzervatorskih ekipa koje su obnavljale i štitile bisere srpske i evropske kulturne baštine - u manastirima Dečani, Mileševa, Sopoćani, Savina, Staro Nagoričane, Kurbinovo, Lesnovo, Ovče Polje, u Pivskom manastiru, u Pećkoj Patrijaršiji... Istovremeno, Beba Marković je radila konzervaciju i restauraciju i niza rimokatoličkih samostana i renesansnih i baroknih crkava među kojima i čuvenog Pavlinskog samostana i crkve Blažene Djeve Marije u Lepoglavi, u Hrvatskoj, zatim u Dalmaciji i  Boki Kotorskoj, u crkvi Sv.Nikole  i Sv.Bazilea u Stolivu.

Živopisala je i nove crkve, među drugima i hram u Izbenici kod  Varvarina, posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.

Restaurisala je i stare holandske majstore, remek dela romantizma i realizma. Pored restauracije, kako se navodi u saopštenju povodom njene smrti, najviše se bavila kopiranjem fresaka i izradom ikona. Njene vrhunske kopije se danas nalaze u Galeriji fresaka u Beogradu, u privatnim kolekcijama širom sveta i u Srbiji, kao i u ličnoj kolekciji koju baštine kćeri Simonida i Teodora Stanković, iz njenog braka sa velikim likovnim umetnikom  Milićem od Mačve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!