REDITELJ SINIŠA CVETIĆ O FILMU "USEKOVANJE" UOČI BEOGRADSKE PREMIJERE: Živimo u svetu bez iskrenosti

Ana Popadić

03. 02. 2023. u 14:43

POSLE putovanja po festivalima, nagradama u Sopotu, Nišu, Moskvi... debitantski film Siniše Cvetića "Usekovanje" konačno stiže pred domaću bioskopsku publiku. Premijera filma zakazana je za 7. februar u MTS dvorani, a dva dana kasnije ući će na redovan repertoar u zemlji i regionu.

РЕДИТЕЉ СИНИША ЦВЕТИЋ О ФИЛМУ УСЕКОВАЊЕ УОЧИ БЕОГРАДСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ:  Живимо у свету без искрености

Foto: "Košutnjak film"

"Usekovanje" je već dobilo potvrdu publike kroz nagrade u zemlji i inostranstvu, ali je poslednji test, onaj pred beogradskom publikom, uvek poseban.

MNOGI SE OSEĆAJU KAO CRNE OVCE

UOČI beogradske premijere i distribucije, glavni glumac Pavle Mensur kazao je novinarima da se "mnogi danas osećaju izopšteno i povučeno, kao crne ovce u porodici", što je iskusio i njegov junak Jovan u ovom filmu.

- Od mladih se u životu očekuje da se brzo i naglo prebace u svet odraslih, što je ponekad teško - kazao je Mensur i priznao da se i on sam u životu nalazi u toj fazi.

- Veoma sam uzbuđen pred beogradsku premijeru, ali čini mi se da najviše uzbuđenja zapravo proizlazi iz toga da je to poslednja premijera, nakon ovoga film ide u regularnu distribuciju. Osećam se kao da je zatvoreno jedno poglavlje. Verujem da će publika dobro prihvatiti naš film, kao što ga je i do sada prihvatala, ali uvek postoji ta pozitivna trema - kaže, za "Novosti", reditelj Siniša Cvetić.

Ovaj mladi reditelj je, u tandemu sa scenaristom Davidom Jakovljevićem, napravio porodičnu priču koja je istovremeno i smešna i tužna. Njihova filmska porodica okupila se za slavu, Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, a glavni junak je Jovan (Pavle Mensur), crna ovca porodice. Radnja se odvija u jednom danu, a za slavskim stolom, baš kao u životu, ima i smeha i suza, otkrivaju se neke porodične tajne, i da ništa nije onako kako izgleda...

- Želeli smo da napravimo prikaz prosečne srpske porodice, da se pozabavimo problemima koji postoje unutar nje, da ih razotkrijemo, da pokažemo na koji način društvo u kom živimo stvara te probleme i onda se oni obrušavaju na tu našu porodicu. Nije porodica kriva, krivo je društvo u kome ona živi - objašnjava Cvetić.

Po rediteljevim rečima, "Usekovanje" predstavlja priču o njegovoj generaciji, o mlađima, ali i o roditeljima, kao i o nerazumevanju u porodici i društvu koje je izvor velikih problema.

- Mi živimo u vremenu u kom nema dovoljno transparentnosti i iskrenosti, takav je svet oko nas pa je prirodno da će porodice biti slične tom svetu. Da je više iskrenosti i otvorenosti, empatije i razumevanja bili bismo u boljim porodicama, ali i u boljem svetu.

I dok se ovih dana "Usekovanje" najavljuje kao Cvetićev debitantski film, on već neko vreme nije debitant, jer je u međuvremenu snimio svoj drugi film, "Jorgovane", a najavljeno je i snimanje trećeg, "Je l' grmi il' se zemlja trese?", koji će potpisati isti tandem Cvetić-Jakovljević.

O tome kolika je privilegija za mladog reditelja da u kratkom periodu snimi nekoliko filmova, Cvetić kaže:

- Imali smo mnogo sreće da radimo sa "Košutnjak filmom" koji je u stanju da tako nešto izvede. Malo je produkcijskih kuća koje imaju takav kontinuitet najpre u svom postojanju, a onda i u radu sa određenim autorima. A David Jakovljević i ja smo vredni i spremni za rad, tako da je to dobitna kombinacija - kaže Siniša i dodaje da nema vremena za odmor. - Nisam bio na moru tri godine, jedino kad sam izašao iz zemlje je bilo kad sam išao u Moskvu, na festival. Ali, ne žalim se, već sam srećan što radim.

Osim Mensura, u "Usekovanju" igraju Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić... Producent filma Zoran Janković najavio je novinarima da će film i dalje ići na festivale, a u planu je prodaja i različitim evropskim televizijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna