DOSITEJ, DRAMSKI JUNAK: Knjiga Radomira Putnika u izdanju RTS Izdavaštva

V.V.S.

25. 01. 2023. u 15:39

KNjIGA "Dramski junak Dositej" priređivača Radomira Putnika, (u izdanju RTS Izdavaštva) biće promovisana u utorak, 31. januara, u klubu Radio Beograda.

ДОСИТЕЈ, ДРАМСКИ ЈУНАК: Књига Радомира Путника у издању РТС Издаваштва

foto:Promo

- Dositej je bio onaj, dragocenim iskustvom i poznavanjem političkih prilika u Evropi, sudbinom odabrani mislilac koji je prihvatio zadatak da pomogne ustanicima u uspostavljanju administrativnog, dakle, rukovodećeg aparata buduće države Srbije. On je,doista, odredio put kojim se mora poći - to je staza koja se zasniva na obrazovanju i racionalnom promišljanju interesa srpskog naroda; međutim, Dositejeve zasluge su daleko veće i značajnije na drugom, danas bi se reklo, opštem kulturološkom području i one nadilaze ograničenja koja postavljaju godine, decenije i vekovi. Dositej je osnivao škole, bogosloviju, stvarao književni jezik, vaspitavao i naukovao kao učitelj brojne učenike u srpskim sredinama u rasejanju, kao i đake drugih nacija, pisao i propovedao, duboko verujući u snagu razuma, pismenosti i škole - ističe Radomir Putnik.

O knjizi će govoriti Boško Suvajdžić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Jelena Perić, teatrolog, Marko Nedić, književni kritičar, Dušan Ivanić, prof. emeritus, Dragan Inđić, odgovorni urednik RTS Izdavaštva i Radomir Putnik, teatrolog i književnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave