SMEDEREVKA U KIKINDI POSTALA KNJIŽEVNICA: Oliveri Mitić uručena nagrada „Đura Đukanov“

R. Š.

20. 01. 2023. u 11:21

Od danas sam književnica iz Smedereva, jer sam dobila nagradu „Đura Đukanov“ u Kikindi i biblioteka u tom gradu mi je izdala knjigu priča „Samodisciplina“. To je moja prva knjiga i prva značajnija nagrada.

СМЕДЕРЕВКА У КИКИНДИ ПОСТАЛА КЊИЖЕВНИЦА: Оливери Митић уручена награда „Ђура Ђуканов“

Foto: R. Šegrt

Ovako se budućim čitaocima obratila autorka Olivera Mitić, koja je za svoj rukopis dobila književnu nagradu, koju već 18 godina dodeljuje kikindska Narodna biblioteka „Jovan Popović“. Njene priče žiri je odabrao kao najbolje među desetak pristiglih na književni konkurs ove biblioteke, koja ih je onda, kao nagradu, štampala u tiražu od 350 primeraka.

- Nagrada je značajan korak za moje stvaralaštvo i veliki podstrek da nastavim da pišem i da se krećem u kratkoj formi, ali, eventualno, i ka romanu, jer je književnost za mene oduvek bila sastavni deo života, ako ne i život sam - rekla je Mitićeva za „Novosti“.

Olivera Mitić (25) rođena je u Smederevu. Završila je novinarstvo na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i holandski jezik, književnost i kulturu na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde sada živi i radi u marketingu. Junaci njenih priča iz knjige „Samodisciplina“ su mladi ljudi koji „žive u sadašnjem trenutku i proživljavaju sve patnje koje nosi odrastanje u 21. veku“.

- Pisanjem se bavim odavno, a ozbiljnije dve-tri godine. Do sada sam osvojila nekoliko nagrada, pored ostalih i onu časopisa „Ulaznica“, prvu nagradu za najbolju priču na konkursu grada Pirota i druge, ali ovo je najvažnija – navela je Mitićeva.

Njoj je nagrada „Đura Đukanov“ za 2022. uručena na književnoj večeri u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“. Direktor ustanove Brane Marijanović poželeo je mladoj autorki uspešan književni put.

- Nadam se da on neće biti trnovit i grbav. Na nama je da ubuduće stvorimo uslove da nagrada, osim plakete i štampanja knjige, ima i novčani iznos, kao i da distribucija nagrađenih knjiga bude bolja – rekao je Marijanović.

U kikindskoj biblioteci su zadovoljni što su, osim podrške grada, koja je konstantna, prvi put otkako se nagrada dodeljuje, dobili potporu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

- Značajno je i to što na konkurs stižu kvalitetni rukopisi i što su prethodni dobitnici nakon ove nagrade nastavili uspešno književno stvaralaštvo, poput Ane Miloš, Bojana Krivokapića, Milane Grbić i drugih koji su postali poznati u književnom svetu. Tome bi se, sigurno, radovao i Đura Đukanov - navela je Dunja Brkin Trifunović, urednica u kikindskoj biblioteci.

NOVI KONKURS

Čim se dodeli nagrada za jednu godinu, Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u Kikindi raspisuje konkurs za narednu. Nagrada „Đura Đukanov“ dodeljuje se za najbolju zbirku priča autora mlađeg od 35 godina, pisanu na srpskom jeziku, ali rukopis ne sme prethodno biti objavljivan ni u celosti ni u delovima. Sastoji se od plakete i štampanja knjige džepnog formata, u tvrdom povezu i tiražu od 350 primeraka.

- Konkurs je vrlo zahtevan, generacijski i po ostalim uslovima. Ima veliki značaj jer je doprineo da se spreči od zaborava književni opus Đure Đukanova - ocenjuje književnik Srđan Srdić.

Članica žirija Jovana Koprivica ocenila je da su na konkurs stigli radovi tematski bliski generaciji autora, jer oni, po propozicijama, moraju da budu mlađi od 35 godina.

- Zbirka Olivere Mitić se izdvojila po evidentnom pripovedačkom daru, ali i po njenoj težnji da i na stilskom i na formalnom planu napravi otklon od ustaljenih formi pripovedanja. Stilska dinamika zbirke počiva na smeloj smeni ženske i muške narativne perspektive. Posebnu draž ovim pričama daju narativni pasaži gde autorka u lirskom, gotovo elegičnom tonu, slika melanholiju svojih mladih junaka. To nam daje uverenje da ćemo prisustvovati sazrevanju jednog snažnog autorskog glasa – ocenila je Koprivica, članica žirija u kojem su još bili i Slađana Stamenković i Dragan Babić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture