"TRI SESTRE" I - UKRAJINA: Nova predstava LJubiše Ristića na sceni KPGT-a bavi se i aktuelnim događajima

V. STRUGAR

11. 01. 2023. u 23:07

U NAJBOLjOJ tradiciji KPGT, u novogodišnjoj noći održana je premijera u režiji Ljubiše Ristića, "opšti komad ruske književnosti, pozorišta i civilizacije" - Čehovljeve "Tri sestre".

ТРИ СЕСТРЕ И - УКРАЈИНА: Нова представа Љубише Ристића на сцени КПГТ-а бави се и актуелним догађајима

Foto Z. Jovanović

Kao što je svojevremeno prvo izvođenje "Tajne crne ruke" bilo 1984, a "Karmine Burane" 1985, na razmeđi dve godine odigrano je kultno Čehovljevo delo u prepunoj sali nove scene KPGT-a, u koju su zbog velikog interesovanja naknadno morali da unose i stolice.

Sa stavom da kao što je Šekspirov "Hamlet" opšti komad svetskog teatra, Nušićevo "Sumnjivo lice" našeg pozorišta, Ristić dosledno sprovodi tezu da je ruski klasik "opšte uputstvo" za razumevanje tamošnjeg života, sudbine i mita...

Jer, kako kaže, devojke koje čeznu za Moskvom i oficiri koji ih napuštaju i odlaze na front, sudbinska su konstanta čehovljevske i svake Rusije.

- Mi smo ovu dramu u četiri čina, napravili "na" dvadeset godina: prvi je u doba carske Rusije i proleća 1901, onda dolazi 1921. i vrame građanskog rata, crvenih i belih, maski i poklada. Treći čin je požar kao kod Čehova, ali u ratnoj 1941. godini. Tokom celog tog čina ide Staljinov govor (na projekciji) o otporu, okupaciji i napadu Nemačke - objašnjava Ristić. - I onda četvrti čin priča kako je sve na "Instagramu", "Fejsbuku". Vojska odlazi u Ukrajinu 2022. godine, a tri sestre se opraštaju na društvenim mrežama, slikaju selfije i prave sve moguće "storije". Sve se objavljuje na društvenim mrežama, i na sceni i okolo, projektuje na zidovima. Jer, današnji ljudi koji ono što im se i privatno događa izlagaju javno. Za to vreme njihovi oficiri, suđeni i nesuđeni, odlaze na front. I kod Čehova i danas. A šta će biti, ne zna se.

SAMO "GALEB"

ZANIMLjIVO da tokom izuzetno bogate rediteljske karijere, Ristić je još samo jednom radio Čehova. Reč je o "Galebu" premijerno izvedenom u vreme bombardovanja, 1999. godine, u KPGT. Za razliku od Šekspira kojim se bavio celog života i bio jedan od njegovih najboljih tumača, Čehov je morao da sačeka. Na pitanje zašto, naš sagovornik odgovara:

- Tako se desilo. Ranije sam se bavio drugim stvarima, a sada Čehovom i onim što izlazi iz Čehova... Sledeća premijera je "Dama sa psetancetom", čije je prvo izvođenje planirano krajem januara.

Interesantno je da tri seste igra dvanaest glumica (različite u svakoj epohi), predvođene Anom Kostovskom i Danijelom Stojanović koja je bila glumica KPGT pre dvadeset godina. Potom je otišla u Rusiju, gde je postala filmska, pozorišna i TV zvezda. Pošto se u prva tri čina događaji odvijaju u razmaku od dvadeset godina, najmlađe su one glumice koje igraju sestre u savremenom dobu. Reprize su 12, 13. i 18. januara.

BONUS VIDEO - DOM DOAJENA SRPSKOG GLUMIŠTA: Narodno pozorište - jedna od najznačajnijih kulturnih institucija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima