POSLE TRI GODINE PAUZE: "Dani komedije" u Jagodini od 20. do 27. marta (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

10. 01. 2023. u 21:36

POSLE tri godine pauze, 49. festival „Dani komedije“ u Jagodini biće održan u tradicionalnom terminu od 20. do 27. marta.

ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ ПАУЗЕ: Дани комедије у Јагодини од 20. до 27. марта (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

- Predstave koje će biti prikazane na ovogodišnjem festivalu više nisu ograničene sezonski, festival će dobiti regionalni karaktere i imenovanje umetničkog direktora i Umetničkog saveta festivala novine su ovogodišnjeg festivala smeha, koji će, posle tri godine pauze, biti – rekla je na današnjoj konferenciji za novinare direktorka Kulturnog centra u Jagodini Zorica Stojinović.

Ona je dodala da će festival objediniti sve ono najbolje što je izvedeno u srpskim pozorištima od poslednjeg festivala. U susret jubilarnom, 50. festivalu, cele naredne godine u Kulturnom centru u Jagodini biće održavani razni programi, kako bismno pola veka smeha u Jagodini obeležili kako i dolikuje.

- Selekcija koju sam najavio pre tri godine, nije moguća, jer neke od predstava koje su tada bile na scenama, skinute su sa repertoara matičnih pozorišta, neke postoje formalno, neke naprosto ne izazivaju tu vrstu pažnje, a dogodile su se nove premijere i predstave koje su žive. Zato sam se ove godine opredelio za živi teatar. Živo pozorište, koje se dešava u pozorištima Srbije, savremena komedija i raznovrsnost komediografskog izraza bili su osnovni kriterijumi ove selekcije – ocenio je umetnički direktor i selektor festivala „Dani komedije“ Nebojša Bradić.

Foto: Z. Gligorijević

Član Umetničkog saveta festivala „Dani komedije“, pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Saša Milosavljević naveo je da se pozorišna Srbija itekako uželela ovog festivala, „jer su Jagodinci odlični domaćini, vole pozorište, ali i zboig toga što je to jedini žanrovski profilisan festival u Srbiji, koji se bavi komedijom, veoma specifičnim žanrom“.

ŽIRI

Rukovodeći se novim Pravilnikom o radu žirija, po kome oni treba da budu iskusni i istaknuti dramski i pozorišni umetnici i stručnjaci u kulturi, za članove žirija 49. festivala „Dani komedije“ imenovani su: dramaturg i pozorišni kritičar iz Beograda Željko Jovanović, novinarka lista „Politika“ Borka Golubović-Trebješanin i dramski umetnik Dragan Petrović Pele.

Kada gledamo komediju, čini nam se da je sve jako lako i jednostavno. Zapravo, komedija je najteži žanr. Publiku možete da nasmejete kada se na sceni kreveljite, psujete ili pričate gluposti. Ali, to je smeh na „prvu loptu“, koji publika zaboravi. Za ozbiljnu komediju potrebno je mnogo truda, znanja i uvažavanja dramskog teksta, da bi se proizveo onaj smeh, koji ji blizu onoga što se dešava u tragediji, katarzi. Da vas stomak zaboli od smeha, da plačete od smeha, a da se posle dva-tri sata pitate čemu ste se smejali. To je teško napraviti. A Jagodina je prestonica takvih predstava i zato se pozorišni život Srbije uželeo ovog festivala – izjavio je Milosavljević.

Foto: Z. Gligorijević

 

Repertoar festivala

U želji da festival bude aktuelan, da bude u kontekstu pozorišnog trenutka, sekcija je inovirana, pa je iz selekcije 2020. godine ostala samo jedna predstava. Bradić je odgledao gotovo stotinak komedija koje se izvode na srpskim scenama. Izbor predstava karakterišu „veoma profilisani i jasni rediteljski koncepti u realizaciji klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i produkcijska izvrsnost odabranih pozorišta“.

Jagodinci će tako biti u pirlici da vide predstave „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš, „Čista kuća Sare Rul“ Ateljea 212, „Tatrif“ u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „In the Great“ Narodnog pozorišta Sombor, „Sitnice koje život znače“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEORT-a i Centra za kulturu Tivat, „Izbiračica“ Narodnog pozorišta iz Subotice, „Ubistvo u Orijent ekspresu“ pozorišta „Boško Buha“ i „Terapija“ Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna