SERKASU URUČEN "PLAMEN": Međunarodna nagrada koju dodeljuje izdavačka kuća "Nova knjiga"

B. Đ.

23. 12. 2022. u 14:00

U OKVIRU Regionalnog festivala knjiga i pisaca BOOKA, u Muzičkom centru Crne Gore dodeljena je nagrada "Književni plamen", španskom piscu Havijeru Serkasu za 2022. godinu.

СЕРКАСУ УРУЧЕН ПЛАМЕН: Међународна награда коју додељује издавачка кућа Нова књига

Foto "Nova knjiga"

Proglašeni su i dobitnici za prethodne dve godine kada zbog kovida 19 nagrada nije dodeljena, a laureati su meksički pisac palestinskog porekla Gabrijel Zaid za 2020. i španska autorka Irene Valjeho za 2021. godinu.

Reč je o piscima u čije književno delo je utkano osećanje savremenosti i preispitivanje istorije i njenih posledica. Stvaralački stav ovih autora odgovara onome što ističe nagrada koja se oslanja na čuveni esej Vargasa Ljose, po kojem je nagrada i dobila ime.

Primajući priznanje, koje dodeljuje "Nova knjiga" iz Podgorice, Serkas je naglasio da mu je čast što se našao u društvu značajnih pisaca, prethodnih dobitnika "Plamena", kao što su Mario Vargas Ljosa, Klaudio Magris, Orhan Pamuk, Adam Zagajevski i Margaret Atvud.

- Pisac knjigu piše zajedno sa čitaocima. Protagonista književnosti nije pisac, već čitalac. Čitaoci koji su pažljivi i sposobni da otkriju u knjigama čak ono što je i samom autoru promaklo, to su pravi čitaoci - izjavio je Serkas, autor romana "Salaminski vojnici", "Hohštapler", "Kralj senki", koji je zatim razgovarao sa Gojkom Božovićem, direktorom izdavačke kuće "Arhipelag" koja je objavila tri njegova romana.

Žiri su činili nobelovac i suosnivač nagrade "Književni plamen" Mario Vargas Ljosa, osnivač nagrade i direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević, profesori Sonja Šundić Tomović, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov. Međunarodni značaj ove prestižne nagrade uveličala je kanadska autorka Margaret Atvud, dobitnica "Plamena" za 2019. godinu, koja se obratila putem video - linka:

- Moram da priznam, kad sam prvi put čula reč plamen, odmah sam se setila prizora gomile knjiga spaljenih na nekom trgu. Nažalost, živimo u doba sve veće cenzure i zabrane knjiga, i pisci su ponovo zatvarani i čak ubijani ako se suprotstave vlasti. U takvoj klimi, ovakva nagrada je još važnija. Ona je znak da ljudski glas, glas pojedinca, vredi podržati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!