SET MEKFARLEN: Intrigantne avanture u svemiru

NIKOLA DRAŽOVIĆ

02. 10. 2022. u 18:50

AKO bismo bili prinuđeni da američkog glumca, reditelja, producenta, scenaristu i pevača Seta Mekfarlena odredimo prema njemu omiljenom žanru, kada je reč o produkciji, ali i ulogama u TV serijama, to bi bila nemoguća misija. Podjednako zahtevna utvrđivanju njegove originalne profesije.

СЕТ МЕКФАРЛЕН: Интригантне авантуре у свемиру

FOTO: Foks

Nominovan za Oskara, dobitnik tri Emija i nominovan za bar deset istih priznanja uz još dve nominacije za prestižno kinematografsko britansko priznanje BAFTA, Set Mekfarlen jedan je od najplodnijih američkih autora - komedije. Ali na Mekfarlen način. Tvorac kultnog "Porodičnog čoveka", animirane serije nagrađene sa devet Emija i još dvanaest nominacija za isto priznanje, zatim "Američkog tate", crtaća nominovanog za četiri Emija, filma "Ted", sa Markom Volbergom i Milom Kunis, koji mu je doneo i nominaciju za Oskara, ali i scenarista legendarnih crtanih filmova 90-ih, kao što su "Deksterova laboratorija", "Džoni Bravo" i "Krava i pile", od 29. septembra, na kanal Foks, vratio se sa trećom sezonom naučnofantastičnog serijala "Orvil" koji nas četvrtkom, od 21.00, vodi ka - Novim horizontima.

Čak i u ovoj sajfaj avanturi njegov prepozna - tljivi humor boji seriju u stilu "Zvezdanih staza" specifičnom Mekfarlonovskom magijom koja mami osmeh na lice. U ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti", Mekfarlen otkriva pikanterije sa seta novog ciklusa, ali i odgovor na pitanje koje sve zanima - da li on ikada spava? S obzirom na silne projekte koje započinje bez predaha, a među njima i novi serijal zasnovan upravo na filmu "Ted", čija je produkcija uveliko počela, čini se da Mekfarlena čak ni pandemija korona virusa ne može da zaustavi.


- Smeh je vakcina za sve. A to da li stižem da spavam, čak se i ne postavlja kao pitanje. Velika sam spavalica. Obožavam da spavam i imam privilegiju da često uživam u tome. Poenta je u dobroj organizaciji. Kada je sistem postavljen kako treba, možete da spavate do mile volje - poručuje Mekfarlen, dodajući da je tokom decenija u kinematografiji uspeo da uspostavi posao tako da funkcioniše sam od sebe.

Njegova tajna uspeha je, kako kaže, u delegiranju poslova.

- Ne preuzimam sve na sebe. Kada shvatite da svet može da funkcioniše i bez vas, tako da niste u svakoj čorbi mirođija, konačno ste na putu ka zvezdama. Uglavnom radim na jednom projektu, i to tako što na ostalima koje započnem "uzde" prepustim ljudima u koje imam poverenja. Radim sa scenaristima i rediteljima koji dobro poznaju moj senzibilitet i način razmišljanja, tako da nemam problem sa tim da se oslonim na njih. Najvažnije je okružiti se saradnicima uz koje možete mirno da spavate - iskren je Mekfarlen, koji zahvaljujući ovom sistemu, kako priznaje, ima mogućnost da se u potpunosti posveti samo jednoj seriji ili filmu u trenutku, i da se njima prepusti u potpunosti.

A kako je nastala nova sezona serije "Orvil", u kojoj Set glumi glavnog junaka, istovremeno je potpisujući i kao autor i scenarista.
- Cela sezona je nastala u dahu. Nismo snimali po epizodama, već "simultano". Ako je postavljen set komandnog mosta na Orvilu, onda bismo snimili sve scene koje se odvijaju u tom okruženju. Zbog toga svi imamo utisak da smo snimali jedan baš dugačak film. Inače, naš set je podeljen na dva sprata, što nije čest slučaj u holivudskoj produkciji. Obično se sve snima u jednom studiju, pa se set menja za sledeći niz scena. Međutim, Orvil je u stvari dvospratni brod i tako smo i snimali. Dok su jedni bili na "mostu", drugi su radili u delu u kom je smešteno pogonsko odeljenje. Na taj način smo ubrzali produkciju i publici u najkraćem mogućem roku pripremili novi serijal - zadovoljan je šouraner ove avanture u svemiru, priznajući da se nije plašio činjenice da serije ovog tipa više nisu tako česte na malim ekranima.

- Istina, nove generacije sve više zanimaju supernatural tinejdž sapunice, ali verujem da serije poput "Orvila" uvek imaju svoju publiku. Vezujem to za ljudsku potrebu za radoznalošću, a čovek od svog postanka nije prestao da gleda u nebo, i da se pita šta se sve nalazi tamo gore. Sama činjenica da smo tu već tri sezone, i da se polako spremamo za četvrtu, dovoljno nam govori o tome da li ljubitelji avantura u svemiru i dalje postoje - ističe Mekfarlen, dodajući da su za njega jedini kredibilan "barometar gledanosti" reakcije vernih gledalaca.

A zbog čega ime "Novi horizonti"?


- Ideja je potekla od moje šefice iz Diznija, i moje prijateljice sa kojom već dugo sarađujem. Dopalo mi se, jer na neki način sugeriše da je pred nama nastavak. Širimo priču, oblast kojom se bavimo je šira, a sama serija je sa ovom sezonom postala ambicioznija. Mene podseća na film, i zbog toga mi je ova sezona možda i najdraža do sad. Doduše, više nemamo 13 već 10 epizoda, ali mi se čini da kvalitet serije nije narušen - smatra on.

Mekfarlen je na ovoj sezoni radio i kao reditelj, ali je za njega, kako kaže, scenaristički posao oduvek bio najveći izazov.

- I sa godinama je sve veći. Publika se promenila. Nekada su gledaoci umeli da cene TV program. Uživali su u iščekivanju. Danas je primat postalo to da se sve misterije što pre razotkriju i razreše. Publika ide ispred radnje serije. Na društvenim mrežama postoje grupe koje služe samo za to da se otkrije šta će se događati u nastavku serije. Za scenaristu je to noćna mora. Imate osećaj da se borite sa gomilom "pisaca" koji dalje pletu svoju priču, a neke od njihovih ideja zaista mogu biti dobre. Onda vam je krivo što se vi niste toga setili (smeh). Ipak, posle toliko godina, i dalje verujem da je osmišljavanje novih priča jedno od najplemenitijih zanimanja - zaključuje Set Mekfarlen, koji je, kaže nam, ideje za nove epizode dobio, pre svega, zahvaljujući publici.

- U ovom poslu najvažnije je da osluškuješ šta je to što publika želi. Zbog gledalaca i postojimo. I to nije nimalo jednostavno. Dobre priče ne nastaju preko noći. Na njima rade timovi scenarista. Tu su Dejvid Gudman, Brenon Braga, Andre Bormanis, Liz Heldens i mnogi drugi ljudi koji su od prvog ciklusa doprineli tome da stvorimo priču koja će trajati. Niko zaista ne razmišlja o tome kako izgleda posao scenariste. Sa čime se susrećemo onog trenutka kada uđemo u sobu i stanemo pred praznu tablu. Pred nama je ceo jedan svet koji treba osmisliti od prvog slova.


BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture