"STENVEJ" SA TASINIM POTPISOM: Uoči godišnjice smrti Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija mu odaje počast

M. KRALj

28. 09. 2022. u 14:30

JEDNA od namera legendarnog direktora Beogradske filharmonije i vrhunskog pijaniste Ivana Tasovca (1966-2021), pre nego što je prošle jeseni iznenada prekinuta njegova životna putanja, bila je da orkestar na čijem je čelu, dobije jedan od najekskluzivnijih klavira današnjice - STEINWAY SPIRIO r. Ta želja večeras će biti ostvarena.

СТЕНВЕЈ СА ТАСИНИМ ПОТПИСОМ: Уочи годишњице смрти Ивана Тасовца, Београдска филхармонија му одаје почаст

Foto P. Milošević

Uoči godišnjice smrti, na svečanom otvaranju filharmonijske sezone, nazvanom "Tasovcu u čast", na Kolarcu će biti promovisan ovaj revolucionarni instrument, koji je spoj umetnosti i najsavremenije tehnologije. I imaće Tasin potpis. Fabrički ugraviran na unikantom primerku svetski najslavnijeg proizvođača koncertnih klavira.

Beogradska filharmonija će tako, kako tvrde, upravo zahvaljujući njemu, postati prvi orkestar u regionu, koji je vlasnik ovog najnovijeg modela klavira SPIRIO r. Njegov kompleksan sistem ima neslućene mogućnosti: istovremeno snima interpretacije i reprodukuje ih, uživo prenosi izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji. Na njemu se mogu slušati istorijska izvođenja najvećih pijanista, uz stvarno pokretanje dirki.

- Iako ga, nažalost, Ivan Tasovac nije dočekao, SPIRIO r je simbol svega što je on bio - jedinstven, inovativan, avangardan. Iz ljubavi i večne zahvalnosti, kroz ovaj instrument budućnosti, slavimo sve što nam je Ivan ostavio u zalog - tvrde u Filharmoniji, koja ovim koncertom slavi njegovu trajnu viziju. - Niko kao on nije sanjao toliko veliko i smelo, inspirisan idejama koje pomeraju granice.

Fotto BGF

I prvi tonovi koji će se čuti sa ovog klavira, na do sada kod nas neviđeni način, biće posvećeni Tasovcu. Dok će prvi resital na novom instrumentu održati specijalni gost, zvezda svetskih koncertnih podijuma, Kiril Gerštajn, jedan od najcenjenijih pijanista današnjice.

Pod sloganom "BGF voli Tasu" i prvi redovni kocert u novoj sezoni, u petak na Kolarcu, biće izveden njemu u čast. Specijalno odabrani repertoar obeležava porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i srpska premijera kompozicije Isidore Žebeljan zajedno sa klarinetistom Žoanom Enrikom Ljunom, pod dirigentskom palicom Pola Danijela, šefa-dirigenta Kraljevske filharmonije Galicije. U drugom delu koncerta biće izvedena Simfonija br. 5 Čajkovskog.

Celokupna filharmonijska sezona od septembra nosi slogan "Na dobrom putu" i posvećena je virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama, koje prirodno započinje Beogradom, jer Serdarova kompozicija upravo nosi naziv "Oda Beogradu - Beograd na odi".

Fotto BGF

SVOJ I NEPONOVLjIV

PO svemu jedinstven, svoj i neponovljiv, Tasovac je ostavio trajni pečat u srpskoj kulturi: kao pijanista (posle završenog moskovskog konzervatorijuma "Čajkovski", imao je uspešnu koncertnu karijeru u zemlji i inostranstvu), direktor BF, ministar kulture (2013-2016). Ali, pre svega kao neko ko je bez ustezanja i malograđanskih ograda, otvoreno i javno iznosio svoje ocene o stanju u "kulturnoj čaršiji". Duhovito i nepretenciozno detektovao je naše i vrline i mane.

SAN O KONCERTNOJ DVORANI

JEDAN od velikih snova Ivana Tasovca bila je i nova koncertna dvorana Filharmonije. A biranje idejnog rešenja za zdanje koje će biti podignuto na novom Beogradu pored Palate "Srbija" u Bloku 13, na međunaronom konkursu, tokom prošlog leta bio je njegov poslednji zadatak. Među 37 kandidata iz 15 zemalja, aprila ove predstavljen je izabrani projekat londonskog arhitektonskog studija Amande Levit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)