"POVELJA" ZA MIRU: Poezija u Sremskim Karlovcima

J. Simić

10. 09. 2022. u 11:11

BIO je ovo jedan od najsvečanijih početaka manifestacije "Brankovo kolo" posvećene pesniku Branku Radičeviću (1824-1853) u njegovim voljenim Sremskim Karlovcima kojima je posvetio mnoge stihove svoje, po obimu nevelike, a opet večne lirike.

ПОВЕЉА ЗА МИРУ: Поезија у Сремским Карловцима

Foto Prva

Ovo festivalsko izdanje, 51. po redu, koje će trajati do 19. septembra, uveličala je primadona naše scene Mira Banjac, kojoj je uručena "Velika povelja Brankovog kola" za životno delo, "za uzvišenu saradnju tokom proteklih decenija u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu, kao i za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića".

Vitalna i na početku deste decenije svog izuzetno plodnog života, velika glumica nije se ni trudila da prikrije uzbuđenje povodom nagrade. Nije želela ni da troši "obične reči" na uobičajene govore zahvalnosti, već je prisutnu publiku nagradila nadahnutim kazivanjem Brankovih najlepših stihova.

Foto Brankovo kolo

Obeležavajući 175. godišnjicu štampanja prve knjige Brankovih pesama u Beču (1847), ovogodišnje "Brankovo kolo" besedom o Radičevićevom delu otvorio je ugledni pesnik Bratislav Milanović, laureat statuete koja nosi ime Radičevića. Milanović je rekao da je Brankova pojava u srpskoj poeziji bila pravi "oluj nad Fruškom gorom".

- Branko je bio dar srpskom narodu kakav se dobija samo jedanput u čitavoj jednoj epohi. Od objave njegovih pesama, u istoriji srpske poezije vreme počinje drukčije da se računa - pre Branka i posle njega - kazao je Milanović.

POETSKI MITING

NA stražilovskom brdu danas će biti položeno cveće i zapaljena sveća na Brankovom grobu, a to će učiniti Božidar Mandić, ovogodišnji laureat nagrade "Stražilovo" za celokupni stvaralački opus. Takođe, kod "Brankovog čardaka" i spomenika pesniku svečano će biti uručena prestižna nagrada "Stražilovo" mladim pesnicima i održan tradicionalni "Stražilovski miting poezije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)