GLUMAČKA ČUDA MEĐU KORICAMA: Na Filmskim susretima predstavljeni film i monografija o LJiljani Blagojević

J. Ćosin

27. 08. 2022. u 11:44

PROŠLOGODIŠNjA dobitnica nagrade "Pavle Vuisić" koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, glumica Ljiljana Blagojević, po tradiciji ove godine dobila je monografiju i dokumentarni film, koji su predstavljeni u Festivalskom centru u Nišu.

ГЛУМАЧКА ЧУДА МЕЂУ КОРИЦАМА: На Филмским сусретима представљени филм и монографија о Љиљани Благојевић

Foto: J. Ćosin

Monografija je uručena uz nagradu "Pavle Vuisić" koja je ove godine, na 57. Filmskim susretima u Nišu otišla u ruke glumcu Slavku Štimcu, a autor je teatrolog Dragana Bošković.

- Za mene je bio veliki izazov da napišem knjigu o filmskom delu moje dobre prijateljice i koleginice Ljilje Blagojević. Ona je i vizuelno drugačija od svega što je do sada rađeno, to više nije samo portret na koricama, nego je jedan kolaž i zbir njenih velikih uloga. Knjiga se događa u nekoj vrsti dijaloga. Knjiga i film tesno su isprepleteni. Knjiga podržava film i obrnuto - rekla je na promociji monografije pod nazivom "Glumački maraton Ljiljane Blagojević" autorka Dragana Bošković.

Ona ističe da su u knjizi predstavljeni dijalozi Ljiljinini sa Emirom Kusturicom, Lordanom Zafranovićem, ili sa Slavkom Štimcem.

- U knjizi su mnoga čuda od kojih je jedno razgovor u Čurugu između Ljilje i Kusturice, o filmu "Sjećaš li se Doli Bel" iz 1981. godine, gde smo čuli neke opservacije od oba aktera, koje nikada nismo dosad - rekla je Boškovićeva.

Ljiljana Blagojević je na promociji u Nišu rekla da je Paja Vuisić sve njih na neki način, tom nagradom koja nosi njegovo ime, spojio.

Foto: J. Ćosin

 

Ona je istakla da se u knjizi dosta govori i o pozorištu i da to nije slučajno, te da se glumci ne mogu deliti na pozorišne i filmske.

- Smatram da je gluma bazična umetnost, da ne postoji filmski i pozorišni glumac, postoji samo glumac. To kojim sredstvima ćete i kako izrazizi ono što je svugde isto i u sali od 100 mesta, i u amfiteatru od 3.000 mesta, i na filmu, to je nešto što je bazično.

Kada neko kaže da je neko divan filmski glumac, ali u pozorištu ne baš, ja se sa tim ne slažem. Glumac je ili odličan u svim medijima, ili ne postoji. Kamera je ta koja otkriva sve ono što glumac ne ume da radi, ili ono što radi odlično - kazala je Ljiljana i zahvalila svima na filmu i monografiji.

Produkciju dokumentarnog filma potpisuje "Centar film" i rediteljka Ada Lazić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)