RUŽDI IZBODEN NA BINI: Slavni pisac, autor "Satanskih stihova", napadnut uoči predavanja u Bafalu, u Americi

A. POPADIĆ

13. 08. 2022. u 05:15

SLAVNI pisac Salman Ruždi (75) udaren je, a potom izboden na bini, uoči govora koji je trebalo da održi u Čautauki, blizu Bafala u Americi.

РУЖДИ ИЗБОДЕН НА БИНИ: Славни писац, аутор Сатанских стихова, нападнут уочи предавања у Бафалу, у Америци

Foto: Tanjug/Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File

Ruždi, koji je zbog svog pisanja svojevremeno "zaradio" fatvu, napadnut je dok je izlazio na binu kako bi održao predavanje na institutu u Čautauki, gde je prisustvovao diskusiji o Sjedinjenim Državama kao azilu za pisce i druge umetnike u egzilu, i kao zemlji slobode kreativnog izražavanja.

- Maskirani muškarac je izleteo na binu iz publike i napao Ruždija i voditelja programa. Pisac je uboden u vrat i prevezen helikopterom u najbližu bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje još nije poznato. Voditelj je pretrpeo manju povredu glave - saopštila je policija u svom prvom obraćanju.

Prema rečima svedoka, napadač je uhvaćen i priveden, a Ruždi je, navodno, uz asistenciju prisutnih, uspeo da siđe sa bine, gde je prethodno ležao i gde mu je ukazivana prva pomoć. Fotografije sa mesta napada pokazuju vidljive krvave mrlje po zidu iza mesta gde je pisac napadnut, a tragovi krvi viđeni su i na njegovoj stolici.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joshua Goodman

Pisac koji je rođen u Indiji poslednjih decenija živi pod senkom stalne pretnje smrću. Njegova knjiga "Satanski stihovi", objavljena 1988, iste godine zabranjena je u Iranu, jer su je mnogi muslimani doživeli kao uvredu i bogohuljenje zbog prikaza proroka Muhameda.

Knjiga je pokrenula lavinu protesta, a demonstranti su tražili "njegovu glavu". Godinu kasnije, pokojni iranski lider, ajatolah Homeini, izdao je fatvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt. Ponuđena je i nagrada od 2,8 miliona dolara za onoga ko ubije Ruždija.

Suočen sa pretnjama smrću i fatvom, pisac se skrivao gotovo čitavu deceniju uz pomoć britanske vlade i policije, pojavljujući se samo sporadično u javnosti.

Iranska vlada se u međuvremenu distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antirušdijevsko raspoloženje ostalo. I danas se mogu čuti zagovornici teze da se islamski verski zakoni ne mogu menjati i da je fatva za Salmana Rušdija i dalje na snazi. Pre dset godina, jedna uticajna iranska verska fondacija podigla je "nagradu" za smrt Ruždija na 3,3 miliona dolara.

Uprkos svemu, Ruždi je ostao snažan kritičar islamskog fundamentalizma, neprestano ukazujući na pogubnost svake, a naročito verske isključivosti. 

GDE JE BILO OBEZBEĐENjE?

SVEDOCI sa lica mesta tvrde da je Ruždi u salu došao bez vidljivog obezbeđenja, a kada se napad dogodio, u pomoć je pritrčalo desetak gledalaca iz prvih redova. Jedni su uhvatili i obuzdavali napadača, a drugi se posvetili povređenom piscu. Po tvrdnjama očevidaca, autor "Dece ponoći" je čekao na pomoć pet do deset minuta, a potom uz asistenciju prisutnih, na nogama, sišao sa bine. Mnogi su se odmah zapitali gde je bilo Ruždijevo obezbeđenje, jer on već decenijama ne napušta dom bez pratnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega