JOŠ JEDNA POČAST BINIČKOM: Čukununuka srpskog kompozitora otkrila bistu u njegovom rodnom mestu, povodom 150 godina od rođenja

S. BABOVIĆ

29. 07. 2022. u 11:18

ČUKUNUNUKA Stanislava Biničkog (1872-1942) Stevana Josifović otkrila je bistu velikog srpskog kompozitora u njegovom rodnom selu Jasika, kod Kruševca.

ЈОШ ЈЕДНА ПОЧАСТ БИНИЧКОМ: Чукунунука српског композитора открила бисту у његовом родном месту, поводом 150 година од рођења

Foto: GU

Novo obeležje postavljeno je na 150. godišnjicu od rođenja dirigenta i umetnika, autora najslavnije srpske koračnice, "Marša na Drinu" i to mesec dana nakon otkrivanja spomenika na Trgu kosovskih junaka. Bista je na postolju u dvorištu osnovne škole koja nosi ime Biničkog.

- Na mestu gde je danas škola, nekada je bila kasarna u kojoj je naš kompozitor rođen - ističe Lidija Užarević,predsednica KUD "Stanislav Binički" iz Jasike. - Najpoznatiji zavičajac, Binički, na studijama u Minhenu upoznaje buduću suprugu Fridu Blanke, koncertnu pevačicu i muzičkog pedagoga.Posle Prvog svetskog rata, Frida prelazi u pravoslavlje i menja ime u Miroslava. U tom braku rađaju se četiri ćerke, Mara, Zora, Olga i Stevana. Najmlađa Stevana udaje se za Aleksandra Josifovića i rađa sina Milivoja. Milivoje je dobio sina Milana, a Milan - sina Radomira i ćerku Stevanu, koja je večeras sa nama.

Postavljanjem biste označena je završnica 19. Muzičke manifestacije "Stanislav Binički", koja je u Jasici trajala od 24. jula. U nekadašnjoj kasarni, a danas školskoj zgradi, službovao je otac kompozitora Stevan Binički (1840-1903), graditelj pontonskog mosta preko Zapadne Morave i komandant Treće pontonske čete.

Foto: GU

 

Direktor škole Ivan Pelaić uručio je i posebnu pohvalu čukununuci kompozitora.

- Naša škola obeležava 190 godina postojanja - podvukao je Pelaić.

U Jasici je Binički živeo samo do treće godine, ali se rodnom selu rado vraćao. Veruje se da mu je "svatovac", koji je slušao u kafanama kraj Zapadne Morave bio inspiracija za slavni "Marš na Drinu", čiji se originalni notni zapisi čuvaju u Legatu oca i sina Biničkog, u Narodnom muzeju u Kruševcu. Nasleđe Biničkog je 1999. muzeju darivao Milivoje Josifović, Stevanin deda.

IZLOŽBA

STANISLAV Binički kršten je u Crkva Svetog Prokopija, koja se nalazi u istoj ulici gde i škola. Tu su prethodnih dana stvarali umetnici u okviru kolonije, tradicionalnog segmenta Muzičke manifestacije u Jasici. Otkrivanju biste prethodilo je otvaranje izložbe dela nastalih na koloniji, a održan je i koncert Zemunskog gudačkog kvarteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)