ODLAZAK HOLIVUDSKOG BUNTOVNIKA: Preminuo Bob Rafelson (1933-2022), reditelj poznatih filmova "Poštar uvek zvoni dvaput" i "Pet lakih komada"

M. A. K.

27. 07. 2022. u 09:18

REDITELj filma "Poštar uvek zvoni dvaput", sa legendarnim Džekom Nikolsonom i Džesikom Lang, Bob Rafelson, preminuo je u subotu, u 89. godini.

ОДЛАЗАК ХОЛИВУДСКОГ БУНТОВНИКА: Преминуо Боб Рафелсон (1933-2022), редитељ познатих филмова Поштар увек звони двапут и Пет лаких комада

Foto Tanjug

Deceniju pre ovog svetskog hita, 1971. godine, ovaj američki reditelj snimio je "Pet lakih komada" (takođe sa Nikolsonom), film koji mu je doneo dve nominacije za Oskara, za najbolji film i scenario. Među ostvarenjima sa njegovim potpisom su i "Kralj Marvinovih vrtova" (1972), "Crna udovica" (1987), "Mesečeva planina" (1990), "Krv i vino" (1996)...

Kopola ga je smatrao "jednim od najvažnijih filmskih umetnika svoje ere".

Ovaj holivudski buntovnik, zajedno sa Bertom Šnajderom, bio je i producent nekih od najznačajnijih kinematografskih ostvarenja druge polovine 20. veka, poput "Poslednje bioskopske predstave" Pitera Bogdanoviča i "Golih u sedlu" Denisa Hopera. Šnajder mu je bio partner i u stvaranju izmišljene pop grupe koja je postala i čuveni televizijski projekat - "Mankis", što im je donelo nagradu "Emi" za izvanrednu humorističku seriju.

Dva puta je bio gost Beograda i Festa. Prvi put 1972, a potom 2007, kada je otvorio 35. izdanje naše najuglednije filmske smotre. Ostala je u sećanju i njegova poseta Skadarliji, tada zabeležena na stranicama našeg lista.

Rafelson u Skadarliji, Foto I. Marinković

Govoreći za naš list, u intervjuu Borislavu Anđeliću, na festivalu u Taormini, 2005. godine, prisetio se i kako je cenzura u SAD negativno ocenila njegov najpopularniji film "Poštar uvek zvoni dvaput":

- Njihova procena je bila da su scene seksa između Nikolsona i Džesike Lang skaredne.

Bila je to reakcija puritanske Amerike. Zamerali su mi, kako je moguće da Nikolson ima prljavštinu ispod noktiju dok dodiruje telo Džesike Lang. Jedna od primedbi im je, takođe, bila, da se vide stidne dlake kod Langove, tako da sam morao da malo zatamnim vizuru između nogu da to odstranim. Film je doživeo neuspeh u Americi, jer jednostavno nismo želeli da vidimo sliku o sebi. A doživeo sam trijumf u Evropi, naročito u Francuskoj i Italiji.

SENKA PRAZNINE

O SVOM stavu prema novim tehnologijama u sedmoj umetnosti, između ostalog, u intervjuu "Novostima" je rekao:

- Danas nad Holivudom lebdi ogromna senka praznine, ali ništa ne može da se vrati unazad. Svaka generacija mora da pronađe svoj sopstveni put. Ako to više nije moguće filmskom kamerom, neka učini digitalnom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!