ODLAZAK AVANGARDNE IKONE: Preminuo Piter Bruk, jedan od najvećih svetskih pozorišnih reditelja dvadesetog veka

V. V. S.

04. 07. 2022. u 06:28

JEDAN od najvećih reditelja druge polovine 20. veka, Piter Bruk umro je u 98. godini - saopštila je agencija Frans pres.

ОДЛАЗАК АВАНГАРДНЕ ИКОНЕ: Преминуо Питер Брук, један од највећих светских позоришних редитеља двадесетог века

Foto: Profimedia

Rođen je 1925. godine u Londonu, kao drugi sin Simona Bruka i njegove supruge Ajde, litvanskih jevrejskih imigranata iz Letonije. Svoju prvu predstavu "Doktora Fausta" postavio je 1943. godine u pozorištu Torč u Londonu. Ostaće upamćen kao jedan od najsvestranijih reditelja svoga doba: režirao je tragedije, komedije, vodvilje, mjuzikle, opere, filmove, TV filmove, dizajnirao kostime i dekor, komponovao muziku, osnivao trupe i, najzad, u Teatru Buf di Nor u Parizu stvorio Međunarodni centar za pozorišna istraživanja, gde je više od tri decenije radio sa odabranom i često obnavljanom internacionalnom trupom.

Uprkos svetskom renomeu odrekao se etablirane pozicije i posvetio istraživanjima sa mladim multietničkim ansamblom, tragajući za osnovama kreativnog susreta glumca i gledaoca u različitim kulturama i prostorima. Brukove predstave pripadaju svim žanrovima: od šoua u konvencionalnom smislu reči, do spiritualnih ostvarenja.

Krajem šezdesetih, posle desetine uspeha, među kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada sa velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa - odlučio je da dođe u Francusku gde je počeo svoj eksperimentalni period obeležen teorijom "praznog prostora". Kultni umetnik postavio je na scenu više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju. Bruk se smatra ikonom avangardnog pozorišta, koja je u Francuskoj radila monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

FASCINIRAN ŠEKSPIROM

ZANIMLjIVO je je da je Bruk Šekspirom bio fasciniran od ranog detinjstva. Još kao dečak režirao je lutkarsku igru koju je izvodio za porodicu i prijatelje pod naslovom "Hamlet od Vilijema Šekspira i Pitera Bruka". Sam je pravio lutke, vukao konce i govorio stihove svih likova...

Njegov najpoznatiji komad je "Mahabharata", zasnovana na indijskom epu (od devet sati) 1985, a adaptirana je i za film 1989. godine. Među Brukovim posebnim rediteljskim dometima, ostaće upamćen i "San letnje noći", koji je 1972. godine gostovao širom sveta. Svojim pristupom ovom komadu, njegovoj najradikalnijoj postavki od svih Šekspirovih drama, stvorio je nešto što će inspirisati pozorišne stvaraoce širom sveta.

Tokom devedesetih, kada je trijumfovao u Velikoj Britaniji sa komadom Samjuela Beketa "Divni dani", kritičari su ga pozdravili kao najboljeg reditelja kojeg je London imao. Posle avanture duge više od 35 godina u Teatru Buf di Nor, Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. sa 85 godina. Ali, nastavio je da režira gotovo do "poslednjeg daha".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024