LIKOVNA IZLOŽBA "VELIKI FORMATI": Postmodernizam u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

B. G.

21. 06. 2022. u 09:31

OD ponedeljka, 27. juna, do kraja avgusta, u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu predstaviće se izložba Veliki formati, a većina slika nastala je tokom osamdesetih godina 20. veka, kada je za umetnost karakterističan povratak slici nakon ikonoklastičkih sedamdesetih.

ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА ВЕЛИКИ ФОРМАТИ: Постмодернизам у Савременој галерији у Зрењанину

Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Ovo razdoblje poznato je kao postmodernizam, a osim obnove slike obnavlja i neke od stilova u umetnosti poznatih u ranijem periodu i umetnicima dozvoljava da slobodno lutaju poljima istorije umetnosti i za svoju inspiraciju uzimaju ono što odgovara njihovom senzibilitetu.

- Radost povratku slici i uživanju umetnika u slobodi izražavanja u ovom mediju na neki način ilustruju i veliki formati platna na kojima su izvedeni radovi na ovoj izložbi koji često tematski i hromatski na  vrlo upadljiv način oslikavaju prizore koji predstavljaju neka od aktuelnih obeležja svog vremena - kaže Sunčica Lambić Fenjčev, kustos i autor izložbe, uz napomenu da slike nisu samo umetnički predmeti izloženi u jednom prostoru, već teže postizanju ambijenta, aktivnom odnosu izlagačkog prostora, prostora slike i prostora posmatrača.  

Slike iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin predstavljene na ovoj izložbi u zbirku su dospele uglavnom kao otkupi sa samostalnih i kolektivnih izložbi, ređe tokom boravka umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka, i u većini su nakon pribavljanja za zbirku po prvi put predstavljena javnosti.

Na izložbi su, između ostalih, prikazana i dela umetnika Zorana Pavlovića, Vere Zarić, Slobodana Santrača, Jovana I. Rakidžića, Danice Baste Rakidžić, Olivere Marić, Slobodanke Stupar, Milene Jeftić Ničeve Kostić i drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna