PISAC JE ZVEZDA POZORNICE: Besedom Miodraga Tabačkog i predstavom o Milevi Ajnštajn počelo je 67. Sterijino pozorje

J.SIMIĆ

26. 05. 2022. u 21:48

SA željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju u našim, ali i u stranim pozorištima, kao i da se pojave novi, mladi dramski pisci, dopisni član SANU, scenograf, kostimograf i četvorostruki laureat Sterijine nagrade Miodrag Tabački, večeras je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu otvorio 67. Sterijino pozorje koje će "na daskama koje život znače" intenzivno živeti do 3. juna.

ПИСАЦ ЈЕ ЗВЕЗДА ПОЗОРНИЦЕ: Беседом Миодрага Табачког и представом о Милеви Ајнштајн почело је 67. Стеријино позорје

Foto: "Sterijino pozorje"

Tabački je kazao da je počašćen prilikom da otvori Festival našeg nacionalnog pozorišta koji nosi ime velikog srpskog pisca Jovana Sterije Popovića, kao i da takvu počast istovremeno doživljava i kao priznanje i podršku svojoj profesiji koja s ljubavlju, poštovanjem verno kreira, osmišljava i vizuelnom komponentom prati našeg dramskog pisca.

Miodrag Tabački, Foto Igor Marinković

 


- Pisac je za mene zvezda, a najbitnija karika i pokretač svega na sceni i u pozorišnom činu jeste dramski tekst. S velikim zadovoljstvom i uspehom radio sam tekstove naših klasika, Sterije, Nušića, Njegoša... kao i mlađih pisaca, mojih savremenika, Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Vladimira Arsenijevića, Milosava Marinovića, i radovao se svakom uspehu na ovom velikom festivalu - rekao je Tabački i sa publikom podelio sećanje na svoj debi na Pozorju 1976. godine sa predstavom Slovenskog ljudskog gledališča Celje "Igrajte tumor u glavi i zagađenje vazduha" Dušana Jovanovića, a u režiji Ljubiše Ristića.


Dugim aplauzom odnegovana novosadska publika ispratila je nadahnutog besednika Miodraga Tabačkog, a zatim je na scenu stupio ansambl predstave "Mileva" u koju je svoje kreativne snage udružilo čak šest domaćih i regionalnih dramaturškinja: Tijana Grumić, Vedrana Klepica, Olga Dimitrijević, Minja Bogavac, Vedrana Božinović i Jelena Kovačić, kao i jedna od najuticajnijih regionalnih rediteljki Anica Tomić.


Ovaj svojevrsni omaž Milevi Marić Ajnštajn (Titel, 1875 - Cirih, 1948) Narodno pozorište iz Sombora iznedrilo je u koprodukciji sa Pozorjem i Fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022" u okviru programa "Heroine". Publika je toplo pozdravila ovaj zahtevni regionalni poduhvat koji je somborski glumački ansambl izneo u sastavu: Ana Rudakijević, Olgica Nestorović, Pero Stojančević, Lea Jevtić, Stefan Beronja, Nemanja Bakić, Sofija Mijatović, Biljana Keskenović, Srđan Aleksić, Bogomir Đorđević... Somborska publika čekaće svoju premijeru "Mileve" do 7. juna.


Večeras na Sceni "Pera Dobrinović" SNP-a u 19 sati, nadmetanje za Sterijinu nagradu u kojem će učestvovati devet predstava po izboru Selektora Milivoja Mlađenovića, započeće dramom Momčila Nastasijevića "Kod večite slavine." Ona govori o fatalnosti praroditeljskog greha i njegovim posledicama na naredne generacije.

Reč je o koprodukciji SNP-a i novosadskog centra za razvoj vizuelne kulture. Komad je režirala Sonja Petrović.

Žiri


O STERIJINIM nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Slobodan Skerlić, reditelj (predsednik), Milena Pavlović, glumica, Slobodan Unkovski, reditelj, Petar Mihajlović, dramski pisac, i Zoran Maksimović, teatrolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri