NOVA I STARA PRIZNANJA AKADEMIJE: "Medalja SANU", ove godine za umetnost, od iduće ponovo nagrada "Ivan Tabaković"

M. Mirković

07. 05. 2022. u 11:08

SRPSKA akademija nauka i umetnosti ponovo je uspostavila uglednu nagradu za stvaralaštvo u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, "Ivan Tabaković", koja je tokom dugog niza godina važila za jednu od najznačajnijih u zemlji, sve do gašenja istoimene fondacije koja ju je dodeljivala.

НОВА И СТАРА ПРИЗНАЊА АКАДЕМИЈЕ: Медаља САНУ, ове године за уметност, од идуће поново награда Иван Табаковић

Foto D. Milovanović

Obnovljena nagrada, budući bijenalna, prvi put će biti dodeljena iduće godine, dok će 2022. biti uručena (takođe novouspostavljena) "Medalja SANU" - ove godine, za izuzetna dostignuća iz oblasti umetnosti.

Ovo je juče obznanio akademik Ljubomir Maksimović, potpredsednik SANU, koji je govorio o predstojećim programskim aktivnostima institucije, uz poseban osvrt na pomenuta priznanja.

- Veoma smo ponosni na ponovno uspostavljanje nagrade "Ivan Tabaković", o kojoj će se od sada brinuti direktno SANU, a ne fondacija pod pokroviteljstvom Akademije, kako je bilo do njenog gašenja - rekao je Maksimović.

- Ta nagrada za likovno stvaralaštvo svojevrsni je pandan upravo "Medalji SANU" koja se dodeljuje ove godine, 19. novembra, na Dan SANU, jer zajedno "pokrivaju" pregaoce iz različitih, velikih oblasti, nauke i umetnosti. Pravo odlučivanja o dobitnicima imaće posebna komisija SANU, dok će pravo predlaganja kandidata imati široki umetnički krugovi.

Ljubomir Maksimović, Foto Privatna arhiva

"Medalja SANU", prema Pravilniku će ove godine biti dodeljena za izuzetna dostignuća iz oblasti umetnosti, dok je za prošlu godinu iz oblasti društveno-humanističkih nauka laureat bio akademik Vasilije Krestić, a iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka akademik Ivan Gutman. Pravo predlaganja potencijalnih nosilaca "Medalje" za umetnička dela ili za izuzetan dugogodišnji umetnički rad, čiji su dometi prepoznati u domaćoj i inostranoj stručnoj javnosti, imaju odeljenja SANU, akademijski odbor, kao i grupa od sedam članova SANU koja bi svojim potpisima i obrazloženjima oformila predlog kandidata. Predlozi o kandidatima, uz pismeno obrazloženje, moraju biti predati nadležnoj Komisiji do 30. juna.

SLIKAREV AMANET

NAGRADU "Ivan Tabaković" dodeljuje SANU na inicijativu porodice velikog slikara i člana Akademije. Prvobitno je ustanovljena 1982. godine, a prvi dobitnik priznanja koje obnavlja ovu tradiciju, biće proglašen 19. novembra 2023. godine, na proslavi Dana SANU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna