OBIČAN ČOVEK POLA VEKA INSPIRACIJA: Foto izložba radova Dragoslava Mirkovića u Paraćinu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

30. 04. 2022. u 20:00

OBIČAN mali čovek 55 godina je u centru pažnje profesionalnog fotografa Dragoslava Mirkovića (76), jednog od najstarijih i najproduktivnijih takvih umetnika u Srbiji, koji je do penzionisanja 2011. godine radio na Fakultetu primenjenih umetnosti na katedri za fotografiju kao stručno-umetnički saradnik.

ОБИЧАН ЧОВЕК ПОЛА ВЕКА ИНСПИРАЦИЈА: Фото изложба радова  Драгослава Мирковића у Параћину (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Njegova izložba „Trenutak života“ otvorena je sinoć u Kulturnom centru u Paraćinu u organizaciji Foto-grupe „Art tim“, okupivši veliki broj ljubitelja fotografske umetnosti. Izložba sadrži 76 fotografija i predstavlja selekciju više od stotinu radova koje je odabrao organizator. Neki od njih nastali su pre više decenija, na početku Mirkovićeve fotografske karijere, kada je postojao samo analogni fotoaparat.

- Više puta boravio sam u Paraćinu, slikao grad, pijacu, učestvovao i na foto-safarijima, ali je ovde trenutno iz vašeg grada samo nekoliko fotografija. Korona nas je bila sve zatvorila u četiri zida tako da fotografije koje sam u tom periodu napravio nastajale su spontano, iz trenutne inspiracije. Izložba obuhvata najviše crno-bele radove. Samo decu ostavio sam u koloru koji ipak više preferiram, kao i analogni aparat u odnosu na digitalni, mada sam i njega prihvatio – objašnjava Mirković.

 Dodaje da ima svoju laboratoriju, te da više poštuje analognu fotografiju.

- Nažalost, mladi fotografi je vrlo malo poznaju, a svako ko hoće fotografijom da se bavi mora da savlade njene osnove – da zna šta je blenda, ekspozicija...

 

Dragoslav Mirković najponosniji je na titulu majstora fotografije koju je dobio još 1991. godine od tadašnjeg Foto-saveza Jugoslavije. Sada je majstor fotografije Foto-saveza Srbije i takođe član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Ovaj fotograf živi u Beogradu, a rođen je u Sokobanji. Njegova izložba „Trenutak života“ će ostati u Paraćinu do 13. maja, a sadrži čak trećinu analognih fotografija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri