U SRPSKOM SVETU NAJZNAMENITIJA: Biblioteka Matice srpske obeležila 158 godina od preseljenja iz Pešte u Novi Sad

J. SIMIĆ

29. 04. 2022. u 13:30

U PRISUSTVU uglednika iz svih oblasti, kao i bibliotečkih radnika iz mnogih gradova, Biblioteka Matice srpske obeležila je juče svoj dan sećanjem na 1864. godinu kada je pod okriljem Matice preseljena iz Pešte u Novi Sad.

У СРПСКОМ СВЕТУ НАЈЗНАМЕНИТИЈА: Библиотека Матице српске обележила 158 година од пресељења из Пеште у Нови Сад

Ljiljana Pešikan Ljuštanović i Selimir Radulović, Foto N. Karlić

Od tog 28. aprila do danas i zanavek, baš kako su zaželeli osnivači 1826. godine, Matica i biblioteka u njenom okrilju su duhovno središte srpskog naroda.

Ovim povodom, priznanje "Zlatna knjiga", ustanovljeno 2015. godine, juče je predsednik žirija dr Milan Micić uručio prof. dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović, uglednom istoričaru književnosti, antologičaru i bibliografu.

- Ova biblioteka pripada u najvažnije moje životne prostore. U ovom haosu društvenih mreža i kulturnom haosu u kojem živimo, biblioteka je simbol smisla, reda i sistema.

To je institucija koja uz svu svoju vremešnost i tradicionalnost ima nesumnjivu budućnost. Ona je dobra zaloga naše kulturne budućnosti - kazala je prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Govoreći o značaju knjige, Njegovo preosveštenstvo vladika bački i novosadski dr Irinej, biblioteku je oslovio hramom knjige, a "veliku, časnu i slavnu knjižnicu Matice srpske" okarakterisao je kao najznamenitiju biblioteku srpskog sveta. U sličnom tonu predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić kazao je da se zahvaljujući ovoj biblioteci, svetilištu knjiga, mi kao narod osećamo stabilnije i mnogo čvršće nego da to svetilište nemamo.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković ukazala je na neprocenjiv značaj Matice i njene biblioteke za naš nacionalni identitet. Ona je istakla i ulogu ove institucije u širenju pismenosti i opstanku srpskog naroda u čestim turbulentnim vremenima.

U svečanoj besedi, upravnik BMS Selimir Radulović podsetio je da se savremeni čovek i savremeni svet nalaze u velikim iskušenjima: duže od dve godine čovečanstvo je u smrtonosnom zagrljaju jednog virusa, a već treći mesec u Evropi kulja ratno uništenje.

- Spas je u povratku knjizi i kulturi - poziv je koji je svima nama uputio upravnik Radulović.

DOGRADNjA DOGODINE

UZ podsećanje na impresivan podatak da Matičina biblioteka danas čuva više od četiri miliona publikacija na srpskom i na još stotinu drugih jezika, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je ministarski Gojković uručio nacrt ugovora koji predviđa da Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i vlast Grada Novog Sada već naredne godine započnu izgradnju dodatnog utočišta za knjige na 12.000 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega