DAN JDP: Dodeljene godišnje nagrade pozorišta

M. N. M.

03. 04. 2022. u 17:39

DAN Jugoslovenskog dramskog pozorišta obeležen je juče, 74 godine od prve premijere u ovom teatru, u čijem su se foajeu okupili članovi ansambla, gostujući umetnici, prijatelji i saradnici i prisustvovali dodeli godišnjih nagrada JDP.

ДАН ЈДП: Додељене годишње награде позоришта

Jovo Marjanović

Godišnju nagradu za režiju dobili su Egon Savin za predstavu "Pučina" Branislava Nušića, Jovana Tomić za predstavu "Moj muž" Rumene Bužarovske, i Aleksandar Popovski za režiju predstave "Alisa u zemlji strahova" Eve Mahkovic.

Godišnja nagrada za celovit umetnički rad na predstavi "Zagreb - Beograd via Sarajevo" Jelice Zupanc i ostvaren visok estetski domet, dodeljena je Gorčinu Stojanoviću.

Ljiljana Mrkić Popović dobitnica je Godišnje nagrade za scenski govor u predstavi "Pučina", kao i za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Godišnju nagradu za scenografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi "Široka zemlja" Artura Šniclera, u režiji Marka Manojlovića, dobio je Branko Hojnik. Dimitrije Kokanov dobitnik je Godišnje nagrade za dramaturgiju i poseban umetnički doprinos u predstavi "Moj muž".

Fotograf Nebojša Babić dobitnik je Godišnje nagrade za izuzetnu saradnju i poseban umetnički doprinos.

Sloboda Mićalović nagrađena je Godišnjom nagradom JDP za ulogu Jovanke u predstavi "Pučina", a Nenad Jezdić Godišnjom nagradom za ulogu Vladimira Nedeljkovića u istoj predstavi.

Za uloge u predstavi "Široka zemlja" Godišnje nagrade dobili su Vojin Ćetković za rolu Fridriha Hofrajtera, Marija Vicković za ulogu Genije i Srđan Timarov za rolu Natera.

Godišnje nagrade za uloge u predstavi "Te noći sam je video" Draga Jančara, u režiji Janeza Pipana, dobili su Milan Marić za ulogu Stevana Radovanovića i Nebojša Ljubišić za ulogu Majora Ilića.

Za niz uloga u predstavi "Moj muž", Godišnje nagrade dobile su Jovana Belović i Sanja Marković. Ove dve glumice su, za uloge u istoj predstavi, dobitnice i nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Fondacije JDP "Branka i Mlađa Veselinović" za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP i Nagrade "Nebojša Glogovac" za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca koju je Pozorište zajedno sa Gradom Beogradom ustanovilo prošle godine.

Godišnja nagrada i Nagrada za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević" za ulogu Doktora u predstavi "Zagreb - Beograd via Sarajevo" dodeljena je Nebojši Milovanoviću.

Za izuzetno glumačko zajedništvo, uzajamnost i predanost u razmeni emocija i energije, kolektivnu Godišnju nagradu dobio je glumački ansambl predstave "Alisa u zemlji strahova", koji čine Milena Radulović, Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Jovana Belović, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je Nagradu za kolektivni umetnički napor čiji je rezultat predstava visoke gledanosti, koju publika usvaja kao deo sopstvenog iskustva reditelju predstave "Beogradska trilogija" Biljane Srbljanović, Ivanu Vanji Alaču kao i celom glumačkom ansamblu predstave - Ognjenu Nikoli Raduloviću, Lenki Petrović, Nikolini Vujević, Đorđu Mitroviću i Milošu Macuri.

Godišnja nagrada za dizajn svetla u predstavama "Zagreb - Beograd via Sarajevo", i "Alisa u zemlji strahova" dodeljena je Dejanu Draganovu.

Godišnju nagradu za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja kuće dobili su blagajnik Zoran Živković, koordinatorka organizacije programa u tehničkom sektoru Jelena Komazec, dizajner zvuka Bogdan Braković, majstor opreme scenske mehanike Ivan Bajunović i glavni monter scenskog dekora Goran Platanić.

Zahvalnice za izuzetnu saradnju sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem dobili su Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, Dom zdravlja Vračar i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IMAO JE SAMO TRI GODINE, SVAKI DAN GLEDAM NJEGOVE SLIKE Žika kroz suze o smrti sina - Ipak sam zahvalan Bogu