DECU UČE GEJ POLJUPCIMA I U CRTAĆIMA: Direktiva "Diznija" - makar 50 odsto likova moraju da budu pripadnici etničkih i seksualnih manjina

Marina Mirković

03. 04. 2022. u 10:13

NEKADA smo se smejali Brzom Gonzalesu, i Peri Kojotu, i nes(p)retnom Pepeu le Tvoru, i Mikiju i Baji Patku i celoj toj plejadi vanvremenskih likova koji su obeležili i ulepšali nebrojena detinjstva. Onda smo se (istina, sa nelagodom) smejali nasrtajima na omiljene nam junake, koji - ma koliko brzi i nasrtljivi i uporni sami bili, nisu uspeli da izmaknu svevidećem cenzorskom polit-korektnom oku. Pa je, decenijama kasnije, ispalo da jedan pothranjuje stereotipe o Meksikancima, da su drugi napasnici i silovatelji, dok treći ne nose prigodne pantalone, a to se mora, pa makar bio miš ili patka. I to nacrtana patka. I više se niko ne smeje.

ДЕЦУ УЧЕ ГЕЈ ПОЉУПЦИМА И У ЦРТАЋИМА: Директива Дизнија - макар 50 одсто ликова морају да буду припадници етничких и сексуалних мањина

Foto AP

Zaista, odavno i nije smešno. Ni kada se filmovi nagrađaju i glumci biraju bilo po boji kože, bilo "po ključu", ideološki nabaždarenom u skladu sa aktuelnom klimom kulture identiteta i političke korektnosti. Pa dođemo do ovog trenutka u kome se snima serija inspirisana legendarnim delom "Gospodar prstenova", koje je primer pripovesti o najrazličitijim bićima koja se udružuju protiv zla, a čija se poruka doslovno izvrće ruglu - tako što su patuljci, vilenjaci i svi ostali (Tolkinovim perom detaljno opisani) likovi provučeni kroz polit-korektni filter, te im je dodeljen drugačiji pol, rod i boja kože.

Nije više smešno ni kada, što se desilo ovih dana, Keri Burk, izvršna direktorka "Diznija", najavi ozbiljan zaokret "i kao rukovodilac, i kao majka dva kvir deteta, jednog transseksualnog i jednog panseksualnog" - zahtevajući da makar 50 odsto "Diznijevih" likova do kraja godine "postanu" bilo pripadnici etničkih manjina, bilo predstavnici "LGBTQIA+ zajednice"!

Reagujući na pismo koje su potpisali pripadnici pomenute zajednice zaposleni u studiju "Piksar", a u kome se "Dizni" optužuje jer su sve scene sa nagoveštajem gej odnosa isečene iz nove "Priče o igračkama", Burkova je otišla ne jedan korak, već kilometrima dalje u smeru proklamovane korektnosti. Ne samo da je poljubac istopolnih (igračaka?) munjevito vraćen u film, nego su se ona, i menadžerka "Diznija" za inkluzivnost i raznolikost, pohvalile brojnim "dostignućima" kompanije: iz filmova se eliminišu sve zamenice koje ukazuju na pol, pa i rod, ali i svi pozdravi "Dame i gospodo" tipa - umesto kojih se propisuju "Zdravo svima!" ili "Zdravo drugari"... Da, mnogi su ih na društvenim mrežama optužili da "sprovode gej agendu preko crtaća" i da "indoktriniraju decu".

- Već odavno se sve kreće u tom smeru - kaže pisac Dejan Stojiljković. - Slične tendencije su vidne i u "Marvelu", u čijoj su seriji snimljenoj za "Dizni +", zasnovanoj na priči i likovima iz Marvelovog univerzuma, potpuno upropastili kraj sasvim neprimerenim političkim govorom, i pritom isekli sve navodno nasilne scene bez kojih ne bi bilo ni akcije ni superherojskih filmova. Kako je krenulo, mogli bi sutra da zabrane "Šindlerovu listu" da se neko ne bi potresao ili osetio prozvanim - komantariše Stojiljković, bez osmeha (jer više nije smešno), i dodaje:

- Možda je počelo sa insistiranjem Ketlin Kenedi i nekih drugih CEO raznih kompanija u tom biznisu, da svaki film i serija moraju da imaju - poruku. Dakle, ništa zabava, ni drama, ni akcija - bitna je samo poruka, što se naravno ne dopada nikome, publici sigurno ne.

 Karikatura Tošo Borković

Dramaturg Jelena Popadić Šumić, zamenik odgovornog urednika redakcije dečjeg programa RTS i urednik emisije "Plava ptica", ističe da je uvek veoma teško dati izjavu kad su teme "osetljive" - a stostruko su osetljive kada se u tu jednačinu uključe deca.

- Pritom, te teme nisu po svojoj prirodi osetljive, nego zato što se tendenciozno prave takvim - naglašava Jelena. - Ja duboko ne verujem da će ijedno dete postati strejt osoba, pripadnik LGBT populacije, kvir osoba, ni zla, ni dobra, ni časna, ni nepoštena... samo zato što će odgledati neki sadržaj/narativ. Ipak, mogu da pretpostavim da ćemo, kao autori, nenegiranjem postojanja određenih osobina/pojava/ljudi/izbora osloboditi buduću odraslu osobu da bude u miru sa svojim postojanjem i odlikama, da ćemo relativizacijom svake "drugačijosti" pustiti ljude da žive kako god žele, sve dok nikoga ne ugrožavaju. I u takvom svetu želim da odrasta moje dete.

Međutim, Jelena Popadić Šumić ima utisak da militantno ponašanje sa agendom političke korektnosti dovodi do njenog karikaturalnog iskrivljenja, na momente postaje sopstvena suprotnost:

- Tada prirodno izaziva otpor i postiže suprotno od onoga što je nominalno postavljeno kao cilj. A bojim se da je cilj negde drugde...

MANjINE ISPRED PROFESIONALACA

SVE je ovo kao kada biste vodoinstalatera birali po rasi, poreklu, stavovima i prehrambenim navikama, smatra pisac Dejan Stojiljković:

- To nagriza i preti da uništi filmsku industriju, ozbiljno ugrožava holivudsku mašineriju, i tamošnji sindikati besne, sa punim pravom - jer dolaze u situaciju da više ne biva biran najbolji profesionalac, zanatlija u nekoj oblasti, već neki 10 puta gori koji pripada odgovarajućoj "manjini". Ako želite dobru filmsku muziku, trebalo bi da zovete Hansa Zimera na primer, ali uskoro će neko reći: "Ne možemo njega, Nemac je a prošli put smo zvali Nemca, mora biti 50 odsto pripadnika neke druge etničke grupe".

NEKA ONDA SRUŠE DIZNILEND!

NAŠ veliki znalac filma Božidar Zečević, koji je na Martovskom festivalu upravo predstavio četvrti DVD sa domaćim animiranim filmovima (izbor Zečevića i Rastka Ćirića), veli:

- Da je Miki Maus bio crnac niko ne bi nikad čuo za Volta Diznija. Štaviše, celo Mikijevo društvo čovekolikih živuljki od koga je nastao Diznilend je ekskluzivno belo, ali ih je obožavao ceo svet. Nikada niko nije postavio rasno pitanje, a sada "Diznijev studio", milijarder nad milijarderima, uvodi totalitarnu politiku korektnog, i poništava pritom i samog Diznija. Neka onda kanseluju Diznijevo ime, logo i celokupno nasleđe. Neka sruše Diznilend! To me se, normalno, ne tiče, jer sam prestao da pišem o Oskaru i o Holivudu otkad se američka Akademija priklonila makartizmu, gorem od Makartija samog. Ali to ne znači da sam prestao da mislim o najgoroj diktaturi u celoj istoriji filma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati