"VLADIMIR I KOSARA" NA STARTU 162. SEZONE: Srpsko narodno pozorište spektakularnom operom oduševilo publiku

J. SIMIĆ

29. 03. 2022. u 12:44

U NOĆI u kojoj je počinjala 162. godina njegovog postojanja, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu postalo je bogatije za još jedno jedinstveno delo – operu „Vladimir i Kosara“ savremenog srpskog kompozitora Stevana Divjakovića, u režiji Aleksandra Nikolića. Predstava je sinoć premijerno izvedena na sceni „Jovan Đorđević“.

ВЛАДИМИР И КОСАРА НА СТАРТУ 162. СЕЗОНЕ: Српско народно позориште спектакуларном опером одушевило публику

V.Veličković

Ostavivši publiku bez daha, ansambl Opere, Hora i Baleta SNP-a, ispraćen je uz veliki aplauz. Zbog velikog interesovanja, reprizno izvođenje opere „Vladimir i Kosara“ zakazano je za večeras, 29. mart.

Posle nekoliko meseci velikog rada, publika je konačno imala priliku da uživa u priči koja se prepričava, koja inspiriše, seli iz epohe u epohu i javlja se pod nekim drugim imenima i oblicima duže od 10 vekova.

Ova nesvakidašnja praizvedba, simbolično je počela u 20 sati i 22 minuta i tako zaokružila programski luk „Seobe“ Novog Sada - Evropske prestonice kulture, koji je u više od 40 dana i 300 događaja posvetio pažnju pozitivnim uticajima migracija i kretanju stanovništa, sa akcentom na različite vrste umetnosti koje pronalaze insipiraciju u tome.

Ova velika koprodukcija, SNP i Fondacije „Novi Sad – EPK“ od velikog je značaja za podizanje kapaciteta kulturne scene grada, kao i produkcijskih kapaciteta, i to u godini kada Novi Sad ponosno nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Ovo delo pokazalo je još jedan veliki iskorak u regionalnoj operskoj sceni. Upravnik SNP-a Aleksandar istakao je da je ova Opera prethodnih godina, veliku pažnju posetila podmlađivanju publike.

- Kroz različite i inovativne pristupe, novoj i mladoj publici približili smo operu. Takav sistem primenićemo na čitavo SNPS jer se pokazalo kao plodonosno za sve tri umetničke jedinice. Vrednosti koje su neizbirisive su umetnički potencijal ovog teatra i umetnici koji ga čine. To je širenje kulture i to je održavanje jednog visokog nivoa kulturno-umetničkih programa. Takođe,SNP je dužno da baštini domaće autore, odnosno domaće kompozitore tako da kroz mnoge postavke domaćih opera, ne samo da edukujemo mlade već i održavamo repertoar. „Vladimir i Kosara “ je još jedan biser u nizu“ rekao je Stankov.

Reditelj Aleksandar Nikolić istakao je da opera ne sme biti na nedodirljiva i elitistička, jer ona to u svojoj suštini nije.

- Ona jeste elitna, ali nije elitistička. Elitna je u zahtevima koji se predstavljaju pred ansambl - potrebno je visoko obrazovanje, veliki i težak rad, sve to je osnovno i važno. Međutim, s druge strane, ona je pitka i razumljiva. Mi je radimo tako da mora da je razume svako. Opera je kao i grčka tragedija napravljena za sve. Mi moramo pred našu publiku da donosimo nov materijal, mi moramo da pravimo različite predstave, moramo da donesemo nešto novo. - rekao je Nikolić.

Kompozitor Stevan Divjaković kazao je da se operi pronađu novi sveži impulsi primenom savremene režije, koja je u operskom stvaralaštvu često bila zanemarivana ili na neadekvatan način primenjivana te da je operu „Vladimir i Kosara“ napisao u želji da savremenom čoveku, univerzalnim muzičkim jezikom, ponudi aktuelna pitanja i odgovore iz sadašnjosti i prošlosti.

Podsetimo, publika SNP imala je priliku da 18.marta 2017.godine uživa u praizvedbi (koncertno izvođenje) ove predstave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)