ZDRAVKO ŠOTRA: Vitezović je bio čovek velikog obrazovanja i kulture

A.P.

22. 03. 2022. u 12:21

REDITELJ i scenarista Zdravko Šotra decenijama je sarađivao sa Milovanom Vitezovićem i srpskoj kinematografiji poklonili su hit filmove "Lajanje na zvezde" (ko se ne seća čuvene replike: "Kako Tanjug javlja, ja te volim") i "Šešir profesora Koste Vujića".

ЗДРАВКО ШОТРА: Витезовић је био човек великог образовања и културе

Foto: Tanjug

- Sa velikim žaljenjem sam dočekao vest o smrti Milovana Vitezovića. Sarađivali smo još dok je bio dugogodišnji urednik programa na RTS-u, mnogo toga uradili smo zajedno, imali smo zajedničke afinitete, tražio je da adapatiram njegove tekstove. Svojevremeno sam napisao scenario za "Lajanje na zvezde", ali ga je tadašnje filmsko preduzeće izgubilo. Prošlo je deset godina, a onda me je Vitez "naterao" da ponovo adaptiram njegovu knjigu i pišem scenario. Na kraju smo ipak, i na sreću, snimili film koji smo obojica toliko želeli - kaže za "Novosti" Zdravko Šotra.

Po njegovim rečima, "Milovan je bio veliki poznavalac istorije srpskog naroda, naročito one s kraja 19. i početka 20. veka".

- Tako je nastao naš veliki zajednički projekat, trodelni igrano-dokumentarni serijal - "Kraljevina Srbija", "Kneževina Srbija" i "Gde cveta limun žut". Na kraju, naša poslednja saradnja bila je na filmu i seriji "Šešir profesora Koste Vujića" koji se, baš kao i "Lajanje na zvezde", i dalje vrte na TV stanicama - priseća se Šotra i dodaje: - Lepo je bilo raditi kada imate podlogu koja je duhovita i smislena kao one koje je pisao Vitezović, čovek velikog obrazovanja i kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU BOROVE ŠUME I ČISTOG MORA: Topla preporuka za hotel Sealife Kemer Resort 5*