ŽIVOT JEDNOG VOĐE: Knjiga Olega Hlevnjuka o Staljinovoj biografiji

V.V.S.

17. 03. 2022. u 21:16

KNjIGA Olega Hlevnjuka "Staljin. Život jednog vođe" nedavno je objavljena u izdanju "Arhipelaga", u istoriografskoj ediciji "Vreme i priča" u prevodu Gorana Živkovića.

ЖИВОТ ЈЕДНОГ ВОЂЕ: Књига Олега Хлевњука о Стаљиновој биографији

foto:Promo

Ovo kapitalno delo moderne istoriografije u kritici se često pominje kao najbolja Staljinova biografija. Kako se navodi, uzbudljiva kao vrhunski istorijski roman, knjiga Olega Hlevnjuka je dragocena za razumevanje jednog čoveka, jednog vremena, jedne ideologije i jednog modela vlasti.

Nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja, a dobrim delom i zahvaljujući dokumentima iz arhiva otvorenih u proteklih trideset godina. Knjiga prati Staljinov život od ranog detinjstva, školovanja i ulaska u komunistički pokret, vremena zatvora u Sibiru i ilegalnog rada, preko Oktobarske revolucije i godina Lenjinove vlasti, Lenjinove smrti i ogorčene borbe za vlast u vrhu SSSR u kojoj pobeđuje Staljin, čistki i montiranih procesa, neprestanog širenja vlasti i kontrole nad čitavim društvom i državom, vremena zatvora i GULAG-a, Sibira i prinudnog otkupa, Drugog svetskog rata i posleratnih godina vlasti, sve do Staljinove smrti i prvih dana, nedelja, meseci i godina posle toga. Opisujući Staljinov život i karakter, pogled na svet i mehanizam vladanja, surovost vladara i njegove namere, Hlevnjuk je istovremeno napisao nezaobilaznu istoriju Rusije i Sovjetskog Saveza u doba Staljina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a