OBOGATILI SRPSKU POEZIJU: Priznanje "Izviiskra NJegoševa" dobili Milosav Tešić i Matija Bećković

D. Bt.

06. 03. 2022. u 18:54

PRESTIŽNU nagradu "Izviiskra Njegoševa" dobio je akademik Milosav Tešić za celokupno pesničko delo. Ovo je odlučio žiri u sastavu: Jovan Delić, Milutin Mićović, Ranko Popović, Dragan Stanić i Dragan Hamović.

ОБОГАТИЛИ СРПСКУ ПОЕЗИЈУ: Признање  Извиискра Његошева добили Милосав Тешић и Матија Бећковић

Foto A. Stanković

U obrazloženju se, između ostalog, navodi:

- Milosav Tešić je svojom lirikom dosegao visoku emotivnu osetljivost, izgrađeno osećanje istorije, metafizičke kvalitete i dosad neosvojene ritmičke i zvučne prostore lirike, inoviravši oblike i tradiciju srpsko-vizantijske poezije. Tešić je obogatio srpsku poeziju novim stihovima, strofama i pesničkim oblicima, novim ritmovima, i pridružio se onim pesnicima inovatorima, retkim i dragocenim, koji su izvanredno poznavali i menjali tradiciju, otvorivši nove prostore i ostvarivši nove domete u srpskoj lirici.

Povodom ovog priznanja Tešić je za "Novosti" rekao:

- Ono što su srpski aedi i rapsodi pre Njegoša nagovestili ili čarobno opevali - kao isto takvi pesnici i pevači u antičkoj Grčkoj pre Homera - to se u Njegoševoj poeziji zaokružilo u jedinstveno prožimanje folklornog, religijsko-kosmogonijskog i misaonog pevanja. To se u njemu, dobivši izrazito individualan pečat, ovaplotilo i estetički i etički. Ma koliko stvaralačko (pesničko) bilo podređeno stvoriteljskom (Božijem), u svojim vrhunskim dometima Njegoševo pesništvo doima se kao svešteno-poetski čin. Ono se čuje kao božanski ozračen odjek sa čvrsto zategnute, a elastične, stvaralačko-stvoriteljske strune. Iz njega, kao takvog, odnosno s te duhovne lestvice navire obilje univerzalno gnomičnih poruka i iskaza koji duboko proniču u smisao i tajnu postojanja.

Dobitnik, dodaje i da je "Njegoševo pesničko delo" neosetljivo, imuno na sva prizemna i prolazna ideološko-politička tumačenja".

Priznanja će biti svečano uručena 12. maja u Nikšiću.

NAJBLIŽI NjEGOŠU

ISTI žiri dodelio je Izuzetnu književnu nagradu "Izviiskra Njegoševa" za celokupno delo akademiku Matiji Bećkoviću. U obrazloženju se, između ostalog, navodi:

Foto N.Karlić

- I po viziji istorije kao večne borbe dobra i zla, i po religijskom, metafizičkom i molitvenom usmerenju svoje poezije, i po humornim, komičnim i satiričnim aspektima pesništva, i po leksici, odnosu prema folkloru, i po misaonim prodorima i uzletima, i po obnovi deseterca i poverenja u njega, Matija Bećković je od svih savremenih pesnika najbliži Njegošu. Ovom nagradom uspostavljen je prirodan poredak stvari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri