KNJIGA NAM JE JEDINA NEPOTROŠENA NADA: Matija Bećković otvorio Međunarodni sajam u Novom Sadu, koji je okupio 180 izdavača (VIDEO)

J. SIMIĆ/S. BAJIĆ

04. 03. 2022. u 10:15

NEBROJENO puta otvara se nešto što je uvek otvoreno i što nikad ne bi smelo da se zatvori. I nebrojeno puta se očekuje da se čuje nešto što se nikad pre nije čulo.

КЊИГА НАМ ЈЕ ЈЕДИНА НЕПОТРОШЕНА НАДА: Матија Бећковић отворио Међународни сајам у Новом Саду, који је окупио 180 издавача (ВИДЕО)

Bećković sa čitaocima, Foto N.Karlić

Gde bi bilo primerenije da se to desi nego u Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture?

Ovim rečima akademik i počasni gost Matija Bećković obratio se poklonicima pisane reči juče u Novom Sadu na svečanom otvaranju Sajma knjiga i 26. Međunarodne izložbe umetnosti "Art ekspo". Do 10. marta na Novosadskom sajmu 180 učesnika iz šest zemalja ovde predstavljaju svoje izdavaštvo, a među njima je i Kompanija "Novosti."

U nastavku besede Bećković je upozorio da se u vreme trijumfa raskošne digitalne formule, knjiga vraća na mesto na kojem je oduvek bila i to u času kada se činilo da ga je nepovratno izgubila. Knjiga je, kazao je ovaj vrsni pesnik, najvažniji čovekov izum, sa tog prestola nije je sklonio nikada niko i ona će biti na kraju, kao što je bila na početku.

- U iščekivanju novih "ajfona" i "ajpoda" jedini trag da smo postojali, bila je i ostaće knjiga. I koliko god se navikavali na površnost i ravnodušnost prema svemu, znamo da je knjiga svetinja među svetinjama. Jedina preostala i nepotrošena nada je da se oko knjige nećemo deliti i da će knjiga zauvek ostati ono što ljude spaja - zaključio je Bećković.

Štand Kompanije "Novosti", Foto N.Karlić

Okupljenim poštovaocima knjige dobrodošlicu su poželeli i generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić i zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

U okviru svečane ceremonije uručena su i sajamska priznanja. Nagradu "Laza Kostić" ravnopravno su podelili Zoran Đerić za svojevrsnu rekapitulaciju njegovog četrdesetogodišnjeg pesništva sabranu u "Pesmama produženog trajanja" (KC "Miloš Crnjanski) i Jovica Aćin za pripovedni testament "Banja" ("Agora").

Otvaranje smotre pisane reči, Foto N.Karlić

Izdavački poduhvat godine načinio je "Prometej" dvotomnom lingvističkom studijom "Nastanak evropskih jezika" italijanskog profesora Marija Alineija. Specijalna priznanja u ovoj kategoriji uručena su "Akademskoj knjizi" za "Preobražaj sveta. Globalna istorija 19. veka" Jirgena Osterhamela, i knjizi "Reka: jedna drugačija dunavska antologija" nastaloj pod okriljerm projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Žiri, kojem je predsedavao Franja Petrinović, u oblasti dečje knjižvnosti nagradio je Vesnu Aleksić za "Dugo mačje leto" u izdanju Kreativnog centra.

Dobitnici sajamskih priznanja, Foto N.Karlić

NEZAOBILAZAN ŠTAND "NOVOSTI"

VEĆ prvog dana na štandu Kompanije "Novosti" naročitu pažnju izazvala je Bećkovićeva poseta, koji je čitaocima potpisivao svoje delo "Onamo namo", treću knjigu memoarske i pesničke ispovesti o posebnim ljudima, srpskoj tradiciji i sudbini.

- Kupio sam Matijinu knjigu i dva rečnika. Moja kućna biblioteka broji tačno 2.120 knjiga među kojima su i izdanja "Novosti" od kojih su mi, nekako najdraži, serijali o klasicima i majstorima ruske književnosti - kaže Plavša Plavšić (84), penzioner iz Novog Sada.

Tijana Bajić (25), studentkinja ekonomije iz Lajkovca, prvi put je u Novom Sadu, a došla je zbog Sajma knjiga. Od izdanja "Novosti" opredelila se za Srpsko-španski rečnik, dok su studenta Fakulteta za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, Nikolu Jankovića (22) rodom iz Valjeva privukle "Kastrove tajne američke veze" Ljubiše Ivanovića .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024