SRAMAN POTEZ: Kusturici zbog saradnje sa Rusima oduzeli nagradu!

Novosti online

28. 02. 2022. u 23:11

ČEŠKI filmski festival "Febiofest" oduzeo je počasnu nagradu "Kristijan" režiseru Emiru Kusturici.

СРАМАН ПОТЕЗ: Кустурици због сарадње са Русима одузели награду!

Foto Ž. Knežević

Razlog za ovaj potez Čeha je činjenica da je srpski reditelj prihvatio saradnju sa Centralnim akademskim pozorištem ruske armije.

Kusturica je nagradu dobio 2017. godine za doprinos svetskoj kinematografiji. Inicijator oduzimanja nagrade proslavljenom srpskom režiseru je počasni predsednik i osnivač festivala, režiser Fero Ferič.

Emir Kusturica za "Novosti" kaže da se te nagrade ne seća, ali da se seća Feriča kao kroz maglu, pošto je studirao u Pragu u isto vreme kad i on.

- To je jedan ovako beskarakterni tip, što sada pokazuje i u interpretaciji moje funkcije i moje uloge i u životu i onome što radim. Dakle, ja nisam rukovodilac Teatra armije Rusije, nekadašnjeg Teatra Sovjetske armije koje ima jedan veoma zanimljiv i ogroman prostor, gde sam pregovarao poslednja tri meseca da postavim na scenu kao reditelj tri teatarske verzije mojih filmova. Prvo bi bio film "Dom za vešanje", koji sam već postavio u Bastilji, "Život je čudo" i kao treći eventualno neki ruski film. Dakle, razgovarali smo o mogućem angažmanu, a ja nisam nikakav rukovodilac tog teatra, niti se odričem mogućnosti da u budućnosti postavim predstave o kojima sam razgovarao sa tamošnjim autoritetima. Dakle, srodnost reči direktor što znači najčešće na engleskom režiser, i direktor što u drugom smislu znači menadžer, rukovodilac. Lako se proverava da ja nisam nikakav rukovodilac tamo nego sam pregovarao o mogućim teatarskim postavkama, odnosno o spektaklima koje bih postavio, što je neobično pošto bih film pretvorio u operu. Taj Fero Fenič koji mi je oduzeo tu nagradu koje se ne sećam, on kao i svi koji su počeli da love veštice, njihova ideja i duboko ideološko oranje, odnosno ideološka pripadnost ili seksualna ili bilo koja, onda nadjačava ljudsku. Dakle sve se bazira na laži i pogrešnoj informaciji - rekao je Kusturica za "Novosti".

Ferič je rekao, on se i pre pet godina protivio da Emir Kusturica dobije nagradu. Tada mu je zasmetalo što ima "sklonost da se divi totalitarnim vođama i podržava ih".

- Festival je nastao nakon plišane revolucije i veoma smo privrženi tim vrednostima i one su osnov ovog festivala - rekao je Fenič. - Nijedno umetničko delo ne može da se odvoji od tih vrednosti. Rukovodstvo festivala me tada nije poslušalo. Sada opet tražim od "Febiofesta" da mu počasnu nagradu "Kristijan" oduzme.

Ovu odluku pozdravio je i direktor "Febiofesta" Kamil Spačil. Fenič se ovde nije zaustavio, pa je pozvao i ostale festivale iz ove zemlje da Kusturici oduzmu nagrade. I ovde je ponovio da je neprihvatljiv Kusturičin potez da stane na čelo pozorišta ruske armije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere