MAPA SVETA KAO DRAGULJ: Biblioteka Beograda prvi put će pokazati Pojtingerovu tablu iz 1652.

Boris Subašić

20. 02. 2022. u 15:30

FOND retke i stare knjige Bibliteke Grada Beograda predstaviće od sledeće nedelje do kraja marta dragulj iz svoje riznice - otisak Pojtingerove table iz 1652. godine, najčuvenije stare putne mape sveta.

МАПА СВЕТА КАО ДРАГУЉ: Библиотека Београда први пут ће показати Појтингерову таблу из 1652.

Foto Biblioteka Grada Beograda

Nabavka posebne izložbene vitrine koja obezbeđuje kontrolisane uslove temperature i vlažnosti, omogućila je da dragocenosti koje se čuvaju u posebnim fondovima Biblioteke budu bezbedno prikazane.

Pretpostavlja se da je original Pojtingerove table oko 340. godine izradio rimski kartograf Kastorije, a posle raspada svetskog carstva, sve do modernog doba nije bilo boljeg i praktičnijeg "putovođe".

- Itinereri su u svom najosnovnijem obliku bili pojednostavljene mape predela i gradova duž određenog puta, sa upisanim razdaljinama - kaže autor izložbe mr Ljubica M. Ćorović, bibliotekar savetnik.

- Za razliku od detaljnih, skupih i glomaznih kartografskih primeraka, itinereri su praktični za upotrebu i jednostavni za umnožavanje jer su izrađivani u obliku svitaka, ili na posebnim listovima, na kojima su šematizovano prikazivani putevi kroz rimske provincije.

Foto Biblioteka Grada Beograda

Mr Ćorović dodaje da su zabeležene putne stanice, raskrsnice, naselja, važnije reke, poneka planina i nazivi pokrajina. Razdaljine između stanica su označavane u rimskim miljama. Izdužene deformacije oblika predstavljenih na Pojtingerovoj tabli naglašavaju preglednost mreže koja povezuje oko 3.500 geografskih imena, celokupnu teritoriju Rimskog carstva, od Velike Britanije do Hindustanskih nizija, pa i rimska naselja Taurunum i Singidunum, današnji Zemun i Beograd.

Foto Biblioteka Grada Beograda

Čuveni kartograf Abraham Ortelijus je u Antverpenu 1598. odštampao svoje prvo izdanje cele Pojtingerove table koja je radi preglednosti raspoređena na četiri štampana lista.

- Ovo štamparsko rešenje doživeće mnogobrojna docnija izdanja u poznatim evropskim kartografskim radionicama - kaže mr Ljubica M. Ćorović. - Najpoznatija su amsterdamska izdanja kartografske radionice Jana Jansona. Biblioteka grada Beograda izlaže otisak iz 1652. godine.

Foto Biblioteka Grada Beograda

FOND STARE I RETKE KNjIGE

BIBLIOTEKA grada Beograda zasnovana je 1929. na raznovrsnoj bibliotečkoj građi posvećenoj istoriji našeg grada. Fond stare i retke knjige i knjige o Beogradu sadrži stare štampane monografije, retka i ratna izdanja, rukopise novijeg doba, zbirku fotografija i starih razglednica, staru kartografsku građu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere