ODLIČJA I ZA VOJU, LAZU, DIKA I ČORBU: Ovo su umetnici koji će dobijati nacionalnu penziju

E. V. N.

11. 02. 2022. u 07:50

POSLE osam godina čekanja, Vlada Srbije juče je potvrdila izbor novih nosilaca priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

ОДЛИЧЈА И ЗА ВОЈУ, ЛАЗУ, ДИКА И ЧОРБУ: Ово су уметници који ће добијати националну пензију

Ministarstvo kulture i informisanja, Foto V. Danilov

Od 59 kandidata, koji su prethodno prošli "sito i rešeto" svojih esnafskih udruženja, komisija koju je lično imenovala ministarka Maja Gojković, izabrala je njih - 20.

Priznanje, odnosno novčani dodatak na penziju u trenutnom iznosu od oko 64 hiljade dinara (zbog čega se u narodu svojevremeno odomaćio naziv "nacionalna penzija") dobili su pesnik Đorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, čembalistkinja i pedagog Smiljka Isaković, likovni umetnik Jovan I. Rakidžić, umetnički fotograf Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kreka Kljaković. Na tom spisku su i dramski umetnici Bogdan Diklić, Vojislav Brajović, Lazar Ristovski, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, arhitekta Vasilije Milunović, harmonikaš Ljubiša Pavković, stručnjak u kulturi, arhitekta Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, dugogodišnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, vokalni solista Maja Odžaklijevska, pozorišni reditelj Miroslav Benka i pesnik i muzičar Borisav Đorđević - Bora Čorba.

Konstantin Kostjukov, Radoslav Zelenović, Miljen Kljaković, Foto Tanjug/K. Mihajlović/D. Milovanović

Delikatan zadatak odabira najzaslužnijih među zaslužnima, stavljen je na pleća komisije u kojoj su bili Svetislav Goncić, Bojana Borić Brešković, Nikola Kitanovski, Marko Krstić, Zoran Vapa, Svetlana Ćaldović Šijaković i Vjera Mujović.

Priznanja za vrhunski doprinos kulturi uvedena su u vreme kada je ministar kulture bio Vojislav Brajović, koji je od juče i sam nosilac.

- Ponosan sam što je moj rad prepoznat i drago mi je što država ponovo brine o zaslužnim umetnicima. Voleo bih da to ostane trajno, i kada mene ne bude, u suprotnom, kao što je u jednom trenutku to ukinuto bez ikakvog pravog obrazloženja i razloga, ispalo bi da država ne priznaje da postoji vrhunski doprinos kulturi - kaže, za "Novosti", Brajović.

- Kada vidim da neke moje kolege, vrhunski umetnici, koji su to zaslužili možda i više nego ja, zbog postojećeg ograničenja, nisu dobili ovo priznanje, to me rastužuje. Voleo bih da ubuduće nema brojčanih ograničenja, već da ovo priznanje dobije svako ko ga zaslužuje, jer to nije veliko opterećenje za budžet.

Vojislav Brajović, Ljubiša Pavković, Lazar Ristovski, Foto Tanjug/Ž. Knežević/V. Danilov

Od ustanovljenja, do ukidanja, priznanjem su počastvovana 503 stvaraoca. Međutim, krajem prošle godine, na tom spisku, ostao je samo 231 umetnik-penzioner, jer je njih 272 minulo svetom. Od 2007. do 2013. svako dodeljivanje nagrada, pratile su kontroverze i polemike. Razlozi su bili nedovoljno profilisani kriterijumi, razni kompromisi članova komisija, ali i političke i druge intervencije. Bez obzira na manjkavosti same dodele, najveću buru podiglo je, ipak, ukidanje priznanja.

Posle dugih javnih rasprava o svrsishodnosti vraćanja i kriterijumima po kojima treba da se dodeljuje priznanje, Vlada je u februaru 2020. donela Uredbu, na osnovu koje je raspisan aktuelni konkurs. Propisano je da iz svake od 22 umetničke oblasti bude kandidovano najviše troje stvaralaca (odnosno po jedan predstavnik nacionalnih manjina), koja predlažu umetnička udruženja. Posle te trijaže, komisija ministarstva izbor je svela na 20 nagrađenih. Tako da je dobitnik svaki treći predloženi umetnik.

Maja Odžaklijevska, Foto M. Labudović

Među njima je i srpski scenograf svetskog glasa Miljen Kreka Kljaković.

- Koliko god da sam zadovoljan i srećan zbog ove vesti, tužan sam kad čujem da moje kolege, vrhunski majstori, umetnici sa kojima sam radio, nisu na tom spisku. Bio bih najsrećniji da se ta "penzija" podeli, jer mnogim umetnicima priznanja mnogo znače i na finansijskom planu. I to je neka vrsta lutrije, mogao je isto tako i sa punim pravom biti izabran i neki moj kolega umesto mene.

Dugogodišnji solista, prvak, koreograf i direktor Baleta Narodnog pozorišta, Konstantin Kostjukov, vrlo je obradovan i počastvovan vešću o priznanju:

- Svako priznanje jeste nekakvo ogledalo onoga što smo uradili u karijeri. Otkako sam došao u Jugoslaviju najpre sam igrao, a potom se bavio koreografskom i pedagoškom profesijom, sa ogromnom ljubavlju. Balet je teška profesija koja nosi mnogo odricanja, ali podrazumeva i duboka osećanja, etičke i estetičke norme.

Bora Đorđević, Foto Z. Jovanović

Vest o priznanju Boru Đorđevića sustigla je u Sloveniji, gde živi već neko vreme.

- Veoma sam ponosan i srećan što sam dobio nacionalno priznanje (tako se sad zove). Istovremeno mi je i žao što veliki umetnici, članovi našeg udruženja, Žika i Dragi Jelić, nisu još dobili. Takođe sam srećan što je ova institucija ponovo uvedena.

Čestitam ostalim nagrađenima - zaključuje Čorba.

Zbog ograničenja broja nagrađenih, mnogi kandidati ostali su ispod crte, pa se može očekivati da će i ovaj izbor pratiti razna reagovanja. Među onima koji su predloženi komisiji, a nisu nisu nagrađeni, između ostalih su slikar Aleksandar Cvetković, grafičar Slobodan Knežević, karikaturista i ilustrator Jugoslav Vlahović, dizajnerka Ivanka Jevtović, arhitekte Mustafa Musić i Svetislav Ličina, književnici Mošo Odalović i Dragan Velikić, pozorišni i filmski umetnici Vida Ognjenović i Goran Marković...

Bogdan Diklić, Foto I. Marinković

POTVRDA CELOKUPNE KARIJERE

KOMPOZITOR Zoran Erić ističe da mu podrška takođe mnogo znači, u doba kada nije na vrhuncu stvaralačkog napona, ali i kao potvrda činjenice da je tokom karijere mnogo i dobro radio, i stvorio delo koje neko vrednuje i ceni:

- Doživljavam ovo, lepo i važno priznanje kao potvrdu kvaliteta onoga što sam tokom celog radnog veka radio, a velika mi je čast što sam izabran među zaista značajnim i uglednim kolegama. Prihvatio bih i svaki drugačiji ishod kao jednako valjan, možda bih se samo malo manje radovao.

* * * * * * * *

Đorđo Sladoje

PONOS

KAO što je po svemu izuzetno ovo priznanje, tako je izuzetno osećanje ponosa i radosti, jer razloga i za drugo zaista ima. Ovim priznanjem, htelo se reći da ono što sam svih minulih godina i decenija stvarao, jeste zapravo deo nacionalne kulture i gradivni element srpskog kulturnog i duhovnog indetiteta.

* * * * * * * *

Rajko Karišić

PRIVILEGIJA

POČASTVOVAN sam i privilegovan što sam među izabranima, čime je potvrđena inicijativa UPIDIV-a, čiji sam član od 1998. Za ovo priznanje preporučilo me 49 godina kontinuiranog rada u kulturi, kao i doprinos izdavaštvu kroz objavljene 143 foto- mongrafije i 29 mini-monografija, posvećenih manastirima SPC.

* * * * * * * *

Božidar Zečević

VAŽNOST

IZUZETNO sam prijatno iznenađen odlukom komisije. Jako mi je drago što sam nagrađen za celokupno delo, a to smatram jako važnim, zato što je to prva nagrada na tom nivou za kritiku i teoriju pokretnih slika, za oblast koja u našoj kulturnoj sredini do sada nije bila dostojno i adekvatno vrednovana.

* * * * * * * *

Miroslav Benka

POČAST

VEOMA sam počastvovan i zahvalan svim ljudima koji su moj rad primetili. Velika je čast stajati rame uz rame sa velikim ljudima, dobitnicima ovog priznanja. Mogu iskreno i čista srca da kažem da gde god da sam radio kod nas u Srbiji, Bratislavi, Kairu ili Teheranu - uvek sam bio maksimalno posvećen svom radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!