MATIJIN DAR NOVIM KOSOVSKIM JUNACIMA: Školi "Vuk Karadžić" iz Sočanice prihod sa Bećkovićeve poetske večeri

A. VOJINOVIĆ

09. 02. 2022. u 11:10

PRIHOD sakupljen od prodaje ulaznica za tradicionalno veče poezije Matije Bećkovića, koje je 25. put bilo održano krajem prošle godine u Zvezdara teatru, dodeljen je Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" iz Sočanice na Kosovu i Metohiji.

МАТИЈИН ДАР НОВИМ КОСОВСКИМ ЈУНАЦИМА: Школи Вук Караџић из Сочанице приход са Бећковићеве поетске вечери

Dušan Kovačević, Matija Bećković i Dragan Radovanović, Foto. Z. Jovanović

Bećković je juče na svečanosti u prestoničkom pozorištu donaciju uručio direktoru ove osmoletke Draganu Radovanoviću.

- Možda nije moje da kažem, ali ovako nešto ne postoji nigde na svetu - rekao je Bećković okupljenima.

- Ljubitelji poezije već 25 godina daju novac i ove ulaznice plaćaju više nego za pozorište jer znaju da sredstva idu u humanitarne svrhe. Nekoliko puta smo donirali na Kosovu i Metohiji, a sada nam se ukazala prilika da povodom 103. rođendana OŠ "Vuk Karadžić" u Sočanici i mi damo svoj prilog toj 103. generaciji kosovskih junaka.

Reč je o velikom jubileju škole koja ima 277 učenika. Svakog od njih mogu da zamislim i pod kojim uslovima žive, šta sve slušaju i kako to dugo traje.

Akademik i pesnik istakao je i da mu je teško da pobroji kome je sve išao prihod od karata za njegovo "Veče sa Matijom" svih ovih godina:

- Bilo je za crkvu na Ozrenu, zatim hram koji će se podići na ognjištu patrijarha Gavrila, za krov crkve Vavedenje i narodnu kuhinju u Beogradu. Velika mi je čast i zahvalan sam što sam bio u prilici da govoreći poeziju i radeći ono što inače radim, mogao da uradim nešto plemenito.

Svečanost u Zvezdara teatru , Foto. Z. Jovanović

Akademik i direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević istakao je juče da mu je čast što prihod od Matijinog koncerta ide ovoj osmoletki, kao i što će ova donacija biti od pomoći učenicima koji žive u teškim uslovima.

- Matijino veče poezije je iz našeg iskustva jedinstven događaj - naveo je Kovačević.

- Karte se po objavljivanju prodaju za samo nekoliko sati, iako su skuplje od regularnih.

Ljudi koji dolaze na poetsko veče znaju da će uživati u Matijinim pesmama i da će prihod otići nekome kome je pomoć neophodna. Ovo je još jedan primer da se pozija sluša. Svake godine bar 50 odsto gledalaca su oni koji su bili nekoliko puta do sad.

Direktor OŠ "Vuk Karadžić" iz Sočanice Dragan Radovanović zahvalio se Bećkoviću na donaciji koja je uručena njegovoj školi.

- Želeo bih da u ime svoje škole prenesem najtopliji pozdrav od svih mojih učenika, nastavnika i građana i zahvalim na lepom gestu Matije Bećkovića i Dušana Kovačevića, kao i svim građanima koji su učestvovali - poručio je Radovanović.

SABRANA DELA I LIK AMFILOHIJA

MATIJA Bećković je uz prihod od ulaznica direktoru škole Draganu Radovanoviću poklonio i svoja sabrana dela uz napisanu posvetu. A s druge strane, Radovanović je u znak zahvalnosti Matiji Bećkoviću i Dušanu Kovačeviću uručio skulpturu sa likom pokojnog mitropolita Amfilohija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović